Raad van State veegt bezwaren omwonenden tegen vuurwerk op Kingsland van tafel (update)

Een eerdere editie van Kingsland
Een eerdere editie van Kingsland © RTV Noord
Het geplande afsteken van vuurwerk bij festival Kingsland in de stad Groningen op Koningsdag, kan doorgaan. De Raad van State heeft dat dinsdag beslist.
Vereniging Stadspark Natuurlijk! wilde dat de vergunning van tafel ging, maar kreeg geen gelijk van de hoogste bestuursrechter van het land. Die deed in een spoedzitting uitspraak.

'Niet redelijk om nog te verbieden'

Volgens de Raad van State gaat het om 'theatervuurwerk', dat is vuurwerk met een beperkte impact voor de omgeving.
'Omwonenden komen een dag voor het festival met hun bezwaren. Dat is aan de late kant, omdat de vergunning al in maart is afgegeven. Organisatoren hebben inmiddels kosten gemaakt. Het is niet redelijk om op het laatste moment alsnog het vuurwerkonderdeel te verbieden', staat in de motivering van de uitspraak.
De volledige uitspraak is hier te vinden.

'De moeite van het proberen waard'

Stadspark Natuurlijk! noemt de uitspraak 'erg jammer'.
'In elk geval hopen we dat deze zaak mensen aan het denken heeft gezet en dat er in de toekomst beter wordt nagedacht over de noodzaak van bepaalde onderdelen van een festival die nauwelijks iets aan de pret bijdragen maar wel ernstige nadelige gevolgen voor de natuur kunnen hebben', schrijft de vereniging in een reactie.
De feestgangers op Kingsland wensen we in elk geval een leuk feest toe
Vereniging Stadspark Natuurlijk!
'Dat dit tot een zaak bij de Raad van State zou leiden hadden we niet voorzien toen we ons verzoek gisteren bij de rechtbank van Groningen deden. We hebben dit verzoek inderdaad vrij laat gedaan. Maar omdat we denken dat onze bezwaren waarover de provincie later in een hoorzitting gaat beslissen, wel degelijk gehonoreerd kunnen worden, vonden we het de moeite van het proberen waard', stelt het bestuur van de vereniging, dat ook nog opmerkt: 'De feestgangers op Kingsland wensen we in elk geval een leuk feest toe!'
De feestgangers op Kingsland wensen we in elk geval een leuk feest toe!

'Strijdbaar voorwaarts'

Voorzitter Manon van der Meulen van de vereniging sluit ondanks de nederlaag bij de Raad van State nieuwe bezwaren tegen andere evenementen niet uit. 'We zijn teleurgesteld, maar gaan wel strijdbaar voorwaarts, als er aanleiding is om bezwaren in te dienen', zegt ze.
Stadspark Natuurlijk! gebruikt het broedseizoen voor vogels als argument om bezwaar te maken tegen het vuurwerk, maar volgens Van der Meulen telt daarnaast ook het belang van de buurt mee.
'We zijn omwonenden, maar ook allemaal natuurliefhebbers. Vreselijk dat het broedseizoen zo verstoord wordt, door dit vuurwerk. Wij zijn overigens niet tegen evenementen, maar tegen de overlast van evenementen.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Stadspark Natuurlijk!