'NAM deelde data aardbevingsgedupeerden onterecht met ministerie'

Het hoofdkantoor van de NAM in Assen
Het hoofdkantoor van de NAM in Assen © ANP
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) deelde eind 2020 onterecht namen en adresgegevens van mogelijk duizenden inwoners van Groningen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Dat meldt Dagblad van het Noorden donderdagochtend. Volgens EZK-ambtenaren gaat het om 'nogal een datalek'.

Niet voor het eerst

Dat blijkt uit correspondentie die is vrijgegeven aan de krant via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De NAM en het ministerie van EZK bevestigen dat er onbedoeld gegevens van inwoners uit het aardbevingsgebied door het gaswinningsbedrijf zijn verstrekt.
Het is niet voor het eerst dat er een datalek bij de NAM plaatsvindt rond deze regeling. Vorig jaar maart maakte de NAM zelf bekend dat er sprake was geweest van een ‘buitengewoon vervelend lek’. Toen lagen de gegevens van 19.000 inwoners uit de provincie Groningen op straat.

'Geen risico voor privacy'

Er is geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van het datalek. Een voordvoerder van de NAM zegt dat het incident door een privacy-medewerker is beoordeeld. Hoewel de NAM het incident betreurt, is er volgens het bedrijf ‘geen echt risico voor de privacy van bewoners geweest’. Daarom heeft de NAM naar eigen zeggen ook geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.