UMCG lekt e-mailadressen van mannen met plasklachten

De ingang van het UMCG-ziekenhuis
De ingang van het UMCG-ziekenhuis © Jos Schuurman/FPS/Fotobewerking RTV Noord
Het UMCG heeft per ongeluk tientallen e-mailadressen verspreid van mannen die zich hadden aangemeld voor een onderzoek naar plasklachten. Dat blijkt uit e-mails die in bezit zijn van RTV Noord.
Het gaat om mannen die zich hebben aangemeld voor het onderzoek van de afdeling Huisartsengeneeskunde, maar nog niet alle benodigde gegevens hadden doorgegeven. Zij kregen een e-mail met het verzoek dat alsnog te doen. Daarin zijn per abuis de e-mailadressen van alle geadresseerden zichtbaar.
In een volgend bericht verzoekt het UMCG de geadresseerden de voorgaande e-mail weg te gooien. Tegelijk biedt het ziekenhuis zijn verontschuldigingen aan voor het datalek.

UMCG: 'Nogmaals excuses'

Het UMCG laat in een schriftelijke reactie aan RTV Noord weten de gang van zaken te betreuren:
'Door een menselijke fout - de mailadressen stonden niet in de bcc - zijn de mailadressen van 46 potentiële deelnemers van het onderzoek bij elkaar bekend geworden. Toen de fout ontdekt werd, is gelijk een excuusmail uitgegaan naar de potentiële deelnemers van het onderzoek met het verzoek de eerdere mail te deleten. Ook is er meteen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Als UMCG bieden we deze week in een tweede mail nogmaals onze oprechte excuses aan aan de 46 mensen: dit had niet mogen gebeuren. Als UMCG hebben we privacy hoog in het vaandel staan: of het nu gaat om onze patiënten, studenten of (potentiële) onderzoeksdeelnemers. De afdeling gaat onderzoeken hoe een dergelijke fout in de toekomst voorkomen kan worden.'