Is Arthur de Jong de flipperkastkoning van Groningen? Hij heeft er 230 staan

Arthur de Jong bij The Black Hole, een van zijn flipperkasten
Arthur de Jong bij The Black Hole, een van zijn flipperkasten © Elwin Baas/RTV Noord
Deze week staat bij RTV Noord in het thema van de jaren 80. De tijd waarin onder andere flipperkasten steeds geavanceerder werden. Het relikwie uit die periode lijkt steeds meer te verdwijnen, maar niets is minder waar. Flipperkastrestaurateur Arthur de Jong merkt dat de kasten juist populairder worden.
De Jong is al sinds jongs af aan verzot op flipperkasten. 'Voor mij is het iets waar ik me de hele dag mee bezighoud', vertelt hij. 'Al toen ik een kleine jongen was vond ik flipperkasten geweldig, flipperen heeft me altijd al getriggerd.' In zijn schuur in Borgercompagnie heeft hij er 230 staan.
De Jong raakte geïntrigeerd door het flipperen in zijn middelbare schoolperiode. 'Ik zat in Groningen op school en toen ging je in een tussenuur altijd naar een club aan de Poelestraat - de Tiffany club heette dat toentertijd - en daar stonden zestig tot tachtig flipperkasten. De nieuwste modellen stonden daar, we waren er niet weg te slaan', herinnert De Jong zich.

'Mensen hebben dat een tijdje gemist'

Het heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. 'Nog steeds flipper ik elke dag nog wel wat potjes', lacht hij. De Jong heeft er bovendien zijn werk van gemaakt: eerst als flipperkastmonteur in een grote hal aan diezelfde Poelestraat, en tegenwoordig runt hij een bedrijf dat flipperkasten repareert, restaureert en inkoopt. De Jong is een van de weinigen in Noord Nederland die dit doet.
Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je de hele middag spelen
Arthur de Jong - Flipperkastrestaurateur
'Ik merk wel dat de flipperkast terugkomt', vertelt De Jong over de populariteit van flipperkasten anno 2022. 'De kasten verdwenen op den duur uit het straatbeeld en mensen begonnen zich af te vragen waar dat spul gebleven was. Ze gaan dan zoeken op internet en ontdekken dan dat die hele wereld er nog is, want er zijn best wat flipperkasten overgebleven. Die worden vervolgens opgeknapt en weer gebruikt.'
Ook de pandemie heeft hier volgens De Jong invloed gehad op de bescheiden flipperkastenrevolutie. 'Dan zitten mensen thuis, vervelen ze zich, zoeken een hobby en geld is geen probleem. Dan denken ze opeens: 'Ik heb altijd al een flipperkast gewild'. Als je dan op Marktplaats gaat zoeken, vind je vanzelf zo'n ding. En dat ging op een bepaald moment echt heel hard.'

The Black Hole

Terwijl De Jong enthousiast over de flipperkasten vertelt, maakt een van de kasten ineens een geluid, terwijl er niet op gespeeld wordt. 'Dat is The Black Hole', lacht De Jong, terwijl hij naar de kast wijst. 'Die maakt af en toe een geluidje dat-ie er is, om zo wat aandacht te trekken. Het is een machine die bedoeld is om geld in te gooien, dus die wil zich even laten horen. Dat wekt nieuwsgierigheid.'
De flipperkasten van Arthur de Jong
De flipperkasten van Arthur de Jong © Elwin Baas/RTV Noord
The Black Hole is volgens De Jong een geavanceerde machine. 'Deze heeft zes flippers, vier boven en twee beneden. Het mooie van deze machine is dat alles als het ware de andere kant op gaat van wat je normaal gewend bent. Je moet dus in spiegelbeeld flipperen. Erg moeilijk', aldus De Jong.
'Het is echt een kunst, want je moet omschakelen in je hoofd. En als je het echt onder de knie wilt krijgen, moet je het eerst leren spelen, dat kost geld', aldus De Jong over het verdienmodel van de flipperkast.
Flipperkast maakt comeback; 'mensen verveelden zich, zochten een hobby'
Toen De Jong in zijn jeugdjaren begon met flipperen, heeft hij er veel geld aan gespendeerd. 'Maar later niet meer', zegt de flipperkastrestaurateur. 'In het begin kun je er niks van, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je de hele middag wel op één kast spelen. Het is als darten: iedereen kan wel een pijl gooien, maar waar je hem hebben wil, dat is moeilijk.'
De hele week staat RTV Noord in het thema van de jaren 80. Op de radio wordt muziek uit die tijd gedraaid en we besteden ook aandacht aan andere aspecten uit die tijd. De week wordt zaterdag afgesloten met een slotfeest in de Tibbe in Sappemeer.