Oud-gemeentehuis Muntendam nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

Het voormalig gemeentehuis van Muntendam
Het voormalig gemeentehuis van Muntendam © RTV Noord
Het voormalig gemeentehuis van de gemeente Menterwolde in Muntendam wordt een nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Midden-Groningen. Er zal plek zijn voor zo'n 100 vluchtelingen.
In totaal heeft de gemeente Midden-Groningen nu plek voor 300 vluchtelingen. Zowel in Hoogezand als ook in Slochteren is momenteel plaats voor 100 vluchtelingen per locatie. In Hoogezand zitten momenteel zo'n 25 vluchtelingen in het voormalig schoolgebouw aan de Astronautenlaan en in Slochteren zitten momenteel 70 vluchtelingen in het voormalig gemeentehuis.

104 vluchtelingen bij een gastgezin

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het aantal van 100 voor de locaties geen hard getal. 'Als je ergens een gezin in een lokaal plaatst en er is vervolgens nog een bed over, dan zet je daar uit privacyoverwegingen niet nog iemand bij.'
De locatie in Muntendam wordt gebruikt zodra de locaties in Hoogezand en Slochteren vol dreigen te raken.
In de gemeente Midden-Groningen worden naast de gemeentelijke opvanglocaties ook ook al vluchtelingen geplaatst bij gastgezinnen. Zo'n 104 vluchtelingen zitten momenteel bij 30 gastgezinnen.

Onderwijs op de Taalschool

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn is blij met hoe er in Midden-Groningen wordt gereageerd op de opvang: 'De samenleving van Midden-Groningen laat zich weer van zijn beste kant zien. Rondom de opvanglocaties en in de vele gastgezinnen ontvouwt zich een warm netwerk van hulp en gastvrijheid. (...) In mijn contacten met vluchtelingen merk ik dat zij zich zeer welkom en gedragen voelen in onze gemeente.'
De vluchtelingenkinderen krijgen, in samenspraak met de basisscholen van Midden-Groningen les van de Taalschool Midden-Groningen van Stichting Ultiem onderwijs. Deze school geeft al les aan nieuwkomers en vluchtelingen en heeft twee extra groepen ingericht voor de kinderen uit Oekraïne.

Werk

Zo'n twintig Oekraïners hebben bij de gemeente gevraagd om ondersteuning bij werk. Daardoor zijn er inmiddels al mensen geplaatst bij een kweker en bij hotel Van der Valk Zuidbroek.