Vrijspraak voor verkrachting, wel cel voor ontucht met vijftienjarig meisje

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
De rechtbank in Groningen heeft een 27-jarige man uit Groningen tot drie maanden celstraf veroordeeld wegens seks met een minderjarig meisje (15). Seks met een persoon onder de 16 jaar is in Nederland strafbaar.
Volgens de rechtbank had de man plicht te checken of het meisje jonger was dan zij zich voordeed. Zij had zich bij hem voorgedaan als negentienjarige, aldus de man.
De man werd aanvankelijk beschuldigd van verkrachting van het meisje, maar werd daarvan door de rechtbank - wegens gebrek aan bewijs - vrijgesproken. Tegen hem was 42 maanden celstraf (zes maanden voorwaardelijk) geëist. Ontucht acht de rechtbank daarentegen wél bewezen.

Weggelopen uit jeugdinstelling

Het meisje was in november 2020 weggelopen uit een jeugdinstelling in Drachten. Zij had de man leren kennen via internet. Samen met een vriendin ging ze naar de woning van de man in Groningen. Die avond werd er alcohol gedronken en drugs gebruikt, ook door het jonge meisje.
Haar vriendin verliet de woning eerder, en liet de vijftienjarige alleen met de man achter in de woning. Volgens de lezing van het meisje zou de man de deur bewust op slot hebben gedaan en haar gedwongen hebben tot seks.

'Volledige instemming'

Volgens de man gebeurde de seks met volledige instemming van het meisje en was van verkrachting geen sprake. Hij hield stellig vol dat hij niet kon weten hoe oud het meisje was. Maar dat verhaal gelooft de rechtbank niet.
De man zat tot twee weken terug in voorarrest op verdenking van verkrachting. Met deze uitspraak heeft de man drie maanden langer in voorarrest doorgebracht dan waar hij uiteindelijk voor is veroordeeld.
Het meisje had 5000 euro schadevergoeding gevraagd vanwege het leed na de verkrachting.
Omdat de man van dat feit is vrijgesproken, hoeft hij dat bedrag niet te betalen.