OM wil cel en taakstraf voor beroving in Leek met schilmesje

De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Voor een straatroof op de Europaweg in Leek is tegen een negentienjarige Stadjer een celstraf geëist van 360 dagen, waarvan 220 dagen voorwaardelijk. De man hoeft van het Openbaar Ministerie (OM) niet meer de cel in, maar zou wel een taakstraf van honderd uur moeten uitvoeren.
Een twintigjarige medeverdachte uit Leek hoorde een taakstraf van 150 uur tegen zich eisen.

Gedreigd met schilmesje

Beiden stonden terecht voor een beroving van een twintigjarige fietser, waarbij werd gedreigd met een schilmesje. Het slachtoffer moest een telefoon, rugzak en zijn fiets afstaan. Hij werd daarbij licht in zijn been geprikt.
Dit gebeurde vorig jaar op 28 juli in de holst van nacht. De partijen troffen elkaar vanwege een deal om pillen. Dit liep uit op een ruzie, waarbij de koper van de pillen werd beroofd. De man stapte licht gewond naar het politiebureau en deed aangifte.

Gestolen fiets verkopen

De negentienjarige Stadjer werd aangehouden en kort daarop ook zijn medeverdachte. Die probeerde de gestolen fiets te verkopen aan kennissen. De telefoon van het slachtoffer lag bij hem thuis.
De negentienjarige stond ook terecht voor een beroving van hetzelfde slachtoffer in zijn woning in Tolbert. Dit gebeurde een week na de straatroof aan de Europaweg. Ook in de woning zou de Stadjer met een mes hebben gezwaaid.

Jeugdstrafrecht

De twintigjarige man uit Leek loopt volgens de officier van justitie achter in zijn ontwikkeling en zou volgens het jeugdstrafrecht moeten worden berecht. Dit kan in uitzonderlijke gevallen tot en met 23 jaar, zoals bij deze verdachte.
De Leekster kampt ook nog met een stressstoornis en is psychosegevoelig. Het OM verweet de man ook het witwassen van vijfduizend euro. Hij leende zijn bankpas uit aan criminelen, waarop geld van een opgelichte vrouw werd gestort. De Leekster zou het slachtoffer de vijfduizend euro terug moeten betalen, vindt de officier van justitie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.