Noodmaatregelen om verdrinken van reeën in Ter Apelkanaal te voorkomen

De nieuwe beschoeiing aan het Ter Apelkanaal
De nieuwe beschoeiing aan het Ter Apelkanaal © Martijn Klungel/RTV Noord
De gemeente Westerwolde plaatst noodtrappetjes voor reeën die in het Ter Apelkanaal terecht zijn gekomen. De afgelopen dagen verdronken er meerdere reeën, omdat ze niet meer uit het kanaal konden klimmen door de hoge beschoeiing.
Freddy Over, die langs het Ter Apelkanaal woont, had er geen woorden voor toen hij eerder deze week drie verdronken reeën aantrof in het kanaal.

Voor de zoveelste keer

‘Voor de zoveelste keer drijft er een dode ree in het kanaal omdat er wel nieuwe beschoeiing is geplaatst, maar er geen uittreedplaatsen zijn aangelegd’, schrijft hij dan boos in een Facebookgroep met natuurliefhebbers uit Westerwolde. Zijn bericht wordt ondersteund met foto's van verdronken reeën.
Eén van de drie reeën die eerder deze week verdronk
Eén van de drie reeën die eerder deze week verdronk © Freddy Over
Hij weet dat het probleem al langere tijd bestaat. ‘Het is alleen erger geworden door nieuw geplaatste beschoeiing’, vertelt hij. Hierdoor zou het voor dieren onmogelijk zijn om uit het Ter Apelkanaal te klimmen. Eerder gebruikten de dieren verzwakte delen aan de waterkant om zichzelf op het droge te krijgen.

Direct de gemeente gebeld

Ook Robert Rep van de PVV in Westerwolde zag dat bericht. ‘Ik heb daar direct op gereageerd en met de gemeente gebeld’, zegt de fractievoorzitter van de PVV. De gemeente had al zogenaamde uittreedplaatsen besteld, maar die zijn nog niet aangekomen.
‘Ik heb daarom gepleit voor een voorlopige voorziening: provisorische trappetjes’, stelt Rep. ‘Het kan niet zo zijn dat er nog meer reetjes geslachtofferd worden.’
De Facebookpost van Freddy Over.
De Facebookpost van Freddy Over. © Freddy Over/Facebook
Er zijn vanmorgen pontonnetjes uit Bourtange gehaald voor de reeën
Robert Rep - PVV
Volgens de fractievoorzitter heeft de gemeente Westerwolde gehoor gegeven aan zijn oproep en worden er vrijdag al maatregelen genomen waardoor te water geraakte reeën alsnog op het droge kunnen komen. ‘Er zijn vanmorgen pontonnetjes uit Bourtange gehaald voor de reeën’, weet de fractievoorzitter.

Enigszins verbaasd

Edith van der Horst van Ecologisch Alternatief is enigszins verbaasd dat er nu wel snel een oplossing kan komen. Zij zegt ‘al acht jaar bezig’ te zijn om het probleem aan het Ter Apelkanaal aan te kaarten.
‘Het is mooi dat er nu tijdelijke maatregelen worden genomen, maar er moeten structurele uitwaadplaatsen komen langs alle vaarten. Dat kan heel makkelijk met grind, gaas of kleine latjes’, stelt Van der Horst.

Bezig met oplossing

Een woordvoerder van de gemeente Westerwolde bevestigt dat er actie wordt ondernomen en dat ze bezig zijn met een oplossing aan het Ter Apelkanaal met de komst van uittreedplaatsen. ‘Tot die tijd worden er noodtrappetjes geplaatst’, aldus de woordvoerder van de gemeente.