Michael de Leeuw moet vrezen voor basisplaats tegen RKC

Michael de Leeuw, aanvoerder
Michael de Leeuw, aanvoerder © Orange Pictures
FC Groningen-trainer Danny Buijs speelt met de gedachte om Michael de Leeuw te passeren voor het duel met RKC Waalwijk. Romano Postema of Cyril Ngonge zou de ervaren aanvaller dan vervangen.
Michael de Leeuw is al bijna het hele seizoen een zekerheidje bij FC Groningen. De 35-jarige aanvaller nam na de winterstop de aanvoerdersband over van Mo El Hankouri en kon al 25 keer rekenen op een basisplaats. Toch is de kans aanwezig dat hij zondagavond, als de ploeg het opneemt tegen RKC, niet aan de aftrap staat.

Nog een minimale twijfel

'Het is wel iets waar ik nu naar kijk', vertelt Buijs. 'Ik heb op dit moment al wel iets in mijn hoofd, want ik heb nog een minimale twijfel', houdt de oefenmeester nog een slag om de arm. 'Ik vind dat Michael niet goed heeft gespeeld tegen Heracles. Dat gold voor nog een paar jongens, alleen probeer ik aan het einde van het seizoen wel te kijken naar wat de beste keuzes zijn in deze laatste paar wedstrijden, om alles eruit te persen.'
Danny Buijs over zijn elftal tegen RKC

Moet op momenten slimmer zijn

Volgens Buijs staan de kwaliteiten van zijn aanvoerder buiten kijf, maar moet hij op momenten slimmer zijn.
'Michael is een fantastische gozer om erbij te hebben en hij heeft ook kwaliteiten, want hij heeft een paar prachtige doelpunten gemaakt dit jaar. Maar het is ook een beetje hoe hij het zelf invult', zegt Buijs.
De coach vervolgt: 'Ik stel hem niet op om tussen de linies te gaan lopen, want dan kan ik beter een ander opstellen. Ik stel hem op omdat ik wil dat hij diep gaat lopen en voor de goal is. Als je dan tegen Heracles zes keer de bal tussen de linies gaat vragen, dan moet je dat niet doen. Laat Irandust maar tussen de linies lopen, dus dat ligt ook een beetje bij hemzelf.'
Danny Buijs over tegenstander RKC Waalwijk

Ook Te Wierik vraagteken

Het is eveneens onzeker of FC Groningen een beroep kan doen op Mike te Wierik. De centrale verdediger ging afgelopen week met een blessure naar de kant en stond deze week nog niet op het trainingsveld. Marin Sverko zal, mocht Te Wierik het niet halen, zijn vervanger zijn. Neraysho Kasanwirjo keert na een schorsing terug in de ploeg, wat ten koste gaat van Delayro Bogarde.
Danny Buijs over 'zakelijk voetballen'
Met nog vier wedstrijden te spelen heeft FC Groningen plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal nog altijd in eigen hand. Het is wel ongekend spannend, want zelfs Heracles, dat twaalfde staat, is nog kanshebber.

'Ik kan de jongens niks verwijten'

'Voor mij is het heel simpel. Twee of drie wedstrijden geleden stonden we achtste. Toen hadden we nog zes of zeven wedstrijden om het af te maken, terwijl ploeg om ons heen punten lieten liggen. Als je er dan na 34 niet staat, dan kunnen we alleen naar onszelf kijken. Maar als ik zie hoeveel energie en bereidheid deze jongens erin leggen, dan kan ik ze niks verwijten.'
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen RKC
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen RKC © RTV Noord