Groningen Airport Eelde wil vluchten overnemen van Schiphol (update)

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © Jos Schuurman/FPS
Luchthaven Groningen Airport Eelde wil de komende tijd vluchten overnemen van Schiphol. De luchthaven bij Amsterdam heeft vliegmaatschappijen opgeroepen dit weekend vluchten te annuleren vanwege de verwachte drukte.
Vliegveld Eelde zegt twee extra vluchten per uur te kunnen uitvoeren. Volgens directeur Meiltje de Groot zijn daar nog geen aanvragen voor binnengekomen. De Groot laat weten voldoende bagage- en beveiligingspersoneel te hebben om de extra vluchten aan te nemen. 'We hebben dit aangeboden, omdat we zien dat er druk ontstaat op Schiphol. We zouden het sneu vinden als mensen hun vakantie moeten annuleren, terwijl wij de capaciteit hebben.'

Wel aanvragen bij Rotterdam Airport

Bij Rotterdam The Hague Airport kwamen al wel meerdere verzoeken binnen om vluchten over te nemen, onder meer van KLM. Reisorganisatie Corendon verplaatst dit weekend twee vluchten van Schiphol naar het vliegveld van Rotterdam.
Hoewel Rotterdam dichter bij Schiphol ligt dan Eelde, denkt De Groot dat er best belangstelling kan zijn voor een vertrek vanaf GAE. 'Je hoeft hier pas een uur van tevoren aanwezig te zijn. Als je in het midden van het land woont, is het de moeite waard om een half uur extra te rijden. Op Schiphol moet je misschien wel drie tot vier uur wachten. Wij merken ook dat mensen het vaak heel fijn vinden om in alle rust en zonder stress op vakantie te gaan en dat kan hier.'

Extreem druk

Het was de afgelopen dagen extreem druk op Schiphol. Afgelopen zaterdag werd er bovendien gestaakt door bagagepersoneel van de KLM. Het werd toen zo druk dat de veiligheid op de luchthaven in het geding kwam.
Dit bericht is aangevuld met uitspraken van directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde.