Ministerie komt belofte niet na: duidelijkheid over vervolg SNN-subsidie blijft uit

De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum
De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Alle mensen die in januari achter het net visten bij de chaotisch verlopen 10.000 euro-subsidieregeling om hun woning te verbeteren, moeten langer wachten op duidelijkheid. Begin februari beloofde staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw gedupeerden voor 1 mei duidelijkheid te geven, maar die deadline wordt niet gehaald.
De toezegging deed Vijlbrief in zijn eerste debat met de Tweede Kamer. Daar was ook minister-president Mark Rutte bij aanwezig. Rutte en Vijlbrief maakten in dat debat excuses voor de chaotisch verlopen subsidieregeling.

Tienduizenden in de wachtrij

In januari stonden tienduizenden Groningers in de digitale wachtrij voor de subsidie. Nog eens honderden stonden in de kou in rijen bij gemeentehuizen. De helft van de mensen kon uiteindelijk geen aanvraag doen, omdat het geld op was. Nog dezelfde week trok het kabinet de portemonnee en kwam er 250 miljoen euro extra, zodat alle ongeveer 53.000 gerechtigden hun subsidie kunnen krijgen.
Een soortgelijke boodschap zagen veel Groningers op hun beeldscherm
Een soortgelijke boodschap zagen veel Groningers op hun beeldscherm © Henk Jan Hector/RTV Noord
Minister-president Mark Rutte schaamde zich ‘de ogen uit de kop’ over de gang van zaken, zei hij. Vijlbrief vond dat een situatie als die in januari niet nog eens mag ontstaan. Ook uitvoeringsorganisatie Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) was ontevreden over de gang van zaken.
De evaluatie van hoe het zo heeft kunnen lopen is inmiddels klaar, maar wordt vooralsnog niet gedeeld door het SNN. 'Wij zien de evaluatie en hoe het verder gaat als één geheel', zegt Rene Paas over waarom de evaluatie nog even op de plank blijft liggen. De commissaris van de Koning is ook voorzitter van SNN. 'Je trekt lessen uit wat er verkeerd is gegaan en die pas je toe op de nieuwe ronde.'

Voor 1 mei

In zijn eerste debat met de Tweede Kamer kondigde staatssecretaris Vijlbrief aan dat SNN ook verantwoordelijk zou worden voor het vervolg van de subsidieregeling. Uiterlijk zondag 1 mei moest er duidelijkheid komen over de startdatum, zodat iedereen voor de zomer een aanvraag kon indienen, beloofde Vijlbrief.
Maar door die belofte gaat deze week een streep. De voorbereidingen vergen extra tijd, zegt het ministerie van Economische Zaken. ‘We hebben iets meer tijd genomen, omdat de procedure zorgvuldig moet worden ingericht en daarvoor moeten de laatste puntjes op de i’, zegt een woordvoerder.

'SNN is er klaar voor'

Volgens Rene Paas ligt de vertraging vooral in de communicatie. Het ministerie moet de Tweede Kamer informeren en het is momenteel reces. De datum van het meireces was echter al lang en breed bekend, erkent ook Paas. Die net zo goed baalt van de vertraging. 'Wij gaan er vanuit dat de communicatie en daarmee de duidelijkheid meteen na het meireces alsnog komt. SNN is er klaar voor.'

Over twee weken duidelijkheid?

Het ministerie benadrukt dat de vertraagde communicatie geen gevolgen heeft voor de geplande startdatum van het vervolg van de regeling. Dat is echter niet te controleren. Het enige wat er bekend is over de startdatum is, dat het ‘voor de zomer’ moet zijn.
Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de startdatum over twee weken alsnog bekend wordt gemaakt.