Donar kan zich opmaken voor kwartfinale play-offs na nederlaag tegen Oostende

Austin Luke in actie tegen Apollo
Austin Luke in actie tegen Apollo © JK Beeld
Donar heeft vrijdagavond in het eigen MartiniPlaza met 70-87 verloren van Filou Oostende. De Groninger basketballers moesten winnen van de Belgen en tegelijkertijd hopen op een nederlaag van Heroes Den Bosch. Alleen dan kon Donar de tweede Nederlandse ploeg worden in de Elite Gold en zo de kwartfinales ontlopen in de nationale play-offs.
De Groningers stonden voor een lastig karwei: winnen van de nummer één van de Elite Gold met een uitgedunde selectie. Marquis Addison, Leon Williams en Henry Caruso konden door blessures niet meedoen aan Groninger kant, waardoor Donar was aangewezen op een smallere rotatie.
Samenvatting Donar - Oostende

Slordig

Donar begon energiek aan het duel, maar was slordig in de passing en afronding. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht in de beginfase, maar Oostende nam halverwege het eerste kwart de leiding. Na een time-out van coach Matthew Otten deed Donar wat terug en eindigde het eerste kwart in 15-18 in het voordeel van Oostende.
In het tweede kwart bleef het spelbeeld hetzelfde. Donar ging te vaak voor de driepunter en zag Oostende makkelijker de basket bereiken. De Belgen liepen weg, maar Donar kwam terug via een sterk slotakkoord. De Groningers gingen rusten met een 36-39 achterstand.

Dramatische eindfase

Donar stelde na rust gauw orde op zaken en had na honderd seconden basketbal de stand alweer gelijk. Halverwege het derde kwart namen de Groningers via Donte Ingram de leiding in de wedstrijd. Oostende eindigde het derde kwart sterk en nam weer de voorsprong: 60-66.
Er was nog alles om voor te spelen in het vierde kwart voor Donar, maar ook in de slotfase bleek Oostende een maatje te groot. De Belgen liepen in het laatste kwart weg van de Groningers en bepaalden de eindstand op 70-87.
Het feit dat Heroes Den Bosch in eigen huis won van Mons (83-80), zal een schrale troost zijn voor de Groningers.
Statistieken Donar:
Topscorer: Donte Ingram (20)
Meeste assists: Austin Luke (8)
Meeste rebounds: Willem Brandwijk (9)
Driepunters: 5/24 (20%)

Kwartfinale

Door de nederlaag eindigt Donar als derde Nederlandse ploeg in de Elite Gold en stroomt het in de kwartfinales in van de Nederlandse play-offs. Aanstaande dinsdag beginnen die play-offs voor Donar. De Groningers spelen dan in eigen huis tegen Aris Leeuwarden.