Ambachtelijke slager (24) opent eigen zaak: 'Je hoeft niet elke dag een stukje vlees te eten'

Ambachtelijk slager Kevin van der Veen
Ambachtelijk slager Kevin van der Veen © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Hij heeft altijd gezegd dat hij slager wilde worden en vandaag opent de 24-jarige Kevin van der Veen zijn eigen ambachtelijke slagerij aan de Steentilstraat in Groningen.
Kevin is niet de eerste de beste: vier jaar geleden werd hij Nederlands kampioen jeugdslager. Het pand van zijn slagerij is al net zo bijzonder: 150 jaar geleden opende de familie Kroon er een slagerij. Na een brand in 2012 is het pand herbouwd. De toenmalige eigenaar Rieks Kroon zocht een opvolger, maar was er nog niet zeker van dat dat zou lukken. Toch liet hij in de gevel alvast in chocoladeletters 'Slagerij' frezen.
De gevel van de herbouwde slagerij
De gevel van de herbouwde slagerij © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Als je het als slager goed doet, krijg je de hele dag complimenten
Kevin van der Veen

Verdwijnend ambacht

‘Kroon was vastbesloten dat er weer een goede slager in zou komen en dat is gelukt’, lacht Kevin van der Veen. ‘Het ambacht verdwijnt en dat is jammer. Het is zo’n mooi vak, maar niet meer hip. We moeten zorgen dat we dat weer een beetje de lucht in krijgen.’
Wat het vak zo mooi maakt? ‘Je kunt er al je creativiteit in kwijt. En het is een gewaardeerd vak: als je het goed doet, krijg je de hele dag complimenten.’
De 125 jaar oude koelceldeur
De 125 jaar oude koelceldeur © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Pronkstuk

Het interieur van de ambachtelijke slagerij ziet er modern uit. Van der Veen: ‘Alles is nieuw, behalve deze oude koelceldeur’, vertelt hij, terwijl hij wijst naar een deur met antiek sluitwerk achter de toonbank. ‘Deze is 125 jaar oud en zo’n koelcel gebruikten ze vroeger om vlees in op te slaan. We hebben tegenwoordig wat grotere apparatuur, maar we hebben deze teruggehangen als pronkstuk.’
Moderne machines in de ambachtelijke slagerij
Moderne machines in de ambachtelijke slagerij © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Elke dag een stukje vlees?

Het aantal slagers daalt ook, omdat consumenten minder vlees eten. En dat vindt Van der Veen niet eens zo slecht. ‘Je hoeft niet elke dag vlees te eten, maar als je het doet, koop het dan bij een specialist’, is zijn advies. ‘En dat hoef ik niet te zijn’, voegt hij daar lachend aan toe.
Van der Veen vindt het moeilijk om het lekkerste stukje vlees te kiezen. ‘Tja, dat is een lastige vraag’, twijfelt hij. ‘Ik houd van een goede biefstuk. Het klinkt cliché, maar het is wel zo.’