Noordbroek krijgt kleiner zonnepark en voorlopig geen rondweg

De locatie waar het zonnepark moet komen, gezien vanaf de hoek Pastorieweg/Hamrik
De locatie waar het zonnepark moet komen, gezien vanaf de hoek Pastorieweg/Hamrik © Initiatiefnemers zonnepark
De plannen voor een zonnepark aan de N33 bij de Noordbroek zijn teruggebracht van 73 hectare naar maximaal 50 hectare. Ook is de koppeling met de aanleg van een rondweg, om het dorp van zwaar verkeer te ontlasten, losgelaten.
Deze week werden inwoners van Noordbroek bijgepraat over de plannen van de initiatiefnemers van de Broukster Energie Coöperatie (BrEneCo) en het Groningse bedrijf Solarfields. Ook de gemeente Midden-Groningen was daarbij aanwezig.
'Het zonnepark komt tussen de Scheemderweg en de Pastorieweg en niet meer daar boven. Daar was eerder ook al veel verzet tegen', zegt Peter Moster van BrEneCo.

Niet genoeg geld

Doordat het park nu kleiner van opzet wordt, is er niet genoeg geld voor de aanleg van een rondweg om het zware verkeer om het dorp heen te leiden, zoals eerder het plan was. 'Bovendien was het een heel complexe constructie, waarbij wij als energiecoöperatie ons moesten bezighouden met wegenbouw. Dat werkte niet', aldus Mostert.
Het is de bedoeling dat het bedrijf Solarfields en de lokale energiecoöperatie BrEneCo allebei voor vijftig procent investeren en eigenaar worden van het park. Met de opbrengsten wil BrEneCo nog steeds iets doen aan de verkeersproblemen in het dorp, maar er worden ook andere opties bekeken.

'Energierekening schiet omhoog'

'We zien dat de energierekening bij iedereen omhoog schiet. Dat heeft de eerste prioriteit wat ons betreft. Het zou mooi zijn als we met dit park de energierekening in en om Noordbroek bij veel huishoudens omlaag kunnen krijgen', aldus Mostert.
Het nieuwe plan wordt nu verder uitgewerkt en zal voor de zomer opnieuw aan de inwoners van Noordbroek worden voorgelegd. Als er genoeg draagvlak is onder de bevolking mag het park er komen.