Warming-up: RKC Waalwijk - FC Groningen

Strand Larsen haalt uit in de heenwedstrijd tegen RKC Waalwijk
Strand Larsen haalt uit in de heenwedstrijd tegen RKC Waalwijk © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.
'Daar word je minder vrolijk van', liet FC Groningen-trainer Danny Buijs weten toen hem gevraagd werd wat hij van het aanvagstijdstip van RKC - FC Groningen vond. FC Groningen speelt zondagavond voor de tweede keer dit seizoen om 20.00 uur.
'Dan moet je nog even vanuit Groningen naar Waalwijk', verzucht hij. 'Normaal kijk je op zondagmiddag televisie of ga je naar het stadion en kijk je om 19.00 uur Studio Sport met je bord eten op schoot', vervolgt de oefenmeester. 'En deze wedstrijd komt niet eens op Studio Sport. Dit is de commercie die de overhand krijgt in het voetbal.'
Danny Buijs over tegenstander RKC Waalwijk

De vorm: FC Groningen

De laatste overwinning van FC Groningen dateert, na een maand waarin alle competitieduels verloren werden, alweer van 20 maart: op bezoek bij FC Utrecht werd er met 3-1 gewonnen. Vervolgens werd verloren van Ajax, sc Heerenveen en Heracles Almelo.
Toch heeft de Trots van het Noorden plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal nog altijd in eigen hand. De verschillen zijn klein, want zelfs Heracles, dat dertiende staat, mag nog dromen van het seizoenstoetje.
Danny Buijs over 'zakelijk voetballen'

Wisselvalligheid troef

Wil FC Groningen de strijd om de achtste plek in eigen hand houden, dan moet er van RKC gewonnen worden. FC Groningen heeft vooral na de winterstop laten zien prima voor de dag te kunnen komen, maar de wisselvalligheid blijft de Groningers parten spelen. Na de wedstrijd tegen RKC speelt de formatie van Buijs nog tegen Sparta (thuis), FC Twente (uit) en SC Cambuur (thuis).
Michael de Leeuw begint tegen RKC wellicht op de bank. Buijs is niet tevreden over de aanvaller, die dit seizoen al 25 keer in de basis startte. Cyril Ngonge of Romano Postema zouden hem kunnen vervangen.
Danny Buijs over zijn elftal tegen RKC

De vorm: RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zo vlak voor het einde van de competitie hele andere zorgen dan FC Groningen. De Waalwijkers doen hun best om degradatie te ontlopen en voelen de hete adem van de hekkensluiters Willem II, Sparta en PEC ZWolle in de nek. Mede daardoor moet er eigenlijk gewonnen worden van FC Groningen. De ploeg van Joseph Oosting staat momenteel op de vijftiende plaats in de eredivisie.
Wedstrijd in teken Villa Pardoes
De wedstrijd tussen FC Groningen en RKC Waalwijk staat in het teken van Villa Pardoes. Dat is een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor ernstig - mogelijk levensbedreigend - zieke kinderen. Samen met ouders, broertjes en zusjes kunnen zieke kinderen een week lang gratis genieten van een vakantie. Daarom spelen de Waalwijkers tegen FC Groningen in speciale Villa Pardoes-shirts. FC Groningen-verdediger Bart van Hintum verbleef onlangs een week in Villa Pardoes met zijn gezin, vanwege zijn zieke dochter Chloé, met wie het gelukkig steeds beter gaat.

Waar moeten we op letten?

Buijs wil dat FC Groningen tegen RKC wat voorzichtiger speelt dan de afgelopen weken het geval was, al bedoelt de trainer daar niet mee dat zijn team in een andere formatie of met andere spelprincipes op het veld staat.
Buijs: 'Je kunt als de tegenstander de bal heeft bijvoorbeeld eerst wat inzakken in plaats van direct vol hoog druk te zetten. Als we de bal dan veroveren hebben we zelf weer wat ruimte naar voren. Jongens moeten in het veld dingen herkennen en soms moeten ze wat geduldiger zijn. We hebben veel jongens die zó graag willen en zó enthousiast zijn, dat ze elke keer maar weer blijven gaan. Dat is soms lastig te sturen, maar daarom laten we ze juist weer veel beelden zien.'

Historie

FC Groningen won in 2006 voor het laatst een wedstrijd in Waalwijk. Destijds werd het 2-0 voor de Trots van het Noorden door doelpunten van Koen van de Laak en en Erik Nevland. In totaal speelde FC Groningen 22 keer in het Mandemakers Stadion en van die wedstrijden werden slechts vier gewonnen. Het werd negen keer gelijk en negen keer won RKC.
Mathias Florén in duel met RKC'er Jordan Remacle tijdens de laatste keer dat FC Groningen in Waalwijk won
Mathias Florén in duel met RKC'er Jordan Remacle tijdens de laatste keer dat FC Groningen in Waalwijk won © ANP

FC Groningen Live

RKC Waalwijk - FC Gro ningen is zondagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Het duel begint om 20.00 uur; de uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur.
Niiwino Geertsema presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Jan Hoekstra, Radinio Balker en Tomas Suslov zijn geblesseerd. Mike te Wierik is een twijfelgeval.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen RKC
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen RKC © RTV Noord