Man loopt in maand met zijn 'kanarie' van Groningen naar Middelburg

Ben van Katwijk met zijn 'kanarie'
Ben van Katwijk met zijn 'kanarie' © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Misschien heb je hem zondagmiddag gezien met zijn kanariegele loopfiets. Ben van Katwijk uit Zwolle is vanaf de Grote Markt in Groningen vertrokken voor een tocht van 400 kilometer, met als eindbestemming het Zeeuwse Middelburg.
Van Katwijk wil met deze wandeltocht geld inzamelen voor de Hersenstichting. Hij hoopt dat meer onderzoek wordt gedaan naar ADCA, oftewel Autosomaal Dominante Cerebellaire Ataxie. Van Katwijk lijdt zelf aan deze erfelijke hersenaandoening. Symptomen zijn onder meer evenwichtsproblemen, vermoeidheid en spraak- en slikstoornissen. De ziekte is progressief en er zijn nog geen medicijnen om ADCA te stoppen of te genezen.
Burgemeester Koen Schuiling zwaaide Ben van Katwijk uit
Burgemeester Koen Schuiling zwaaide Ben van Katwijk uit © Marthijs Veldthuis/RTV Noord

Lunchen met de burgemeester

Ter voorbereiding op zijn tocht heeft Van Katwijk geluncht met burgemeester Koen Schuiling van Groningen. ‘Er moet natuurlijk wel een goede bodem gelegd worden’, stelt Schuiling. Die bodem is gelukt: ‘Ik heb net vier tosti’s gehad!’, vertelt Van Katwijk.
‘Door mijn ziekte kan ik niet alles meer’, gaat Van Katwijk verder. ‘Maar gelukkig heb ik mijn gele kanarie’, lacht hij, terwijl hij naar zijn loopfiets wijst.

Maand onderweg

De Zwollenaar wil op 1 juni aankomen in Middelburg. Onderweg slaapt hij bij vrienden, kennissen en iedereen die hem wil helpen.
Op de website van de Hersenstichting vind je meer informatie over de actie van Ben van Katwijk.