FC Groningen door foutenfestival voor rust kansloos ten onder in Waalwijk

Leeuwenburgh baalt na het incasseren van een treffer van RKC
Leeuwenburgh baalt na het incasseren van een treffer van RKC © Orange Pictures
FC Groningen heeft de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk zondagavond met 3-1 verloren. De mannen van trainer Danny Buijs zakten door persoonlijke fouten in de eerste helft ver door de ondergrens en kwamen dat, ondanks een snelle aansluitingstreffer na rust, niet meer te boven.
FC Groningen ging niettemin goed van start. De Groningers toonden initiatief en verschenen in de eerste minuten regelmatig voor het doel van de nog in degradatienood verkerende Waalwijkers. Het duel kantelde na een grote fout van Damil Dankerlui. De rechtsback gaf op de rand van het eigen strafschopgebied een slappe terugspeelbal op doelman Peter Leeuwenburgh, maar RKC-aanvaller Finn Stokkers zat ertussen en verschalkte de goalie: 1-0. Die openingstreffer luidde een dramatische avond voor FC Groningen in.

Drama compleet

De Groningers waren nog niet bekomen van de tegentreffer toen het tweede doelpunt van RKC al op het scorebord verscheen. De defensie van FC Groningen werd ditmaal simpel in de luren gelegd door een lange bal van Ahmed Touba. Doelman Peter Leeuwenburgh kwam uit zijn doel, waardoor Michiel Kramer ploeggenoot Stokkers met een tikje opzij een niet te missen kans kon bieden: 2-0.
Jørgen Strand Larsen leek vlak daarna voor de aansluitingstreffer te kunnen tekenen met een wippertje over RKC-doelman Etienne Vaessen, maar zag zijn inzet op de paal eindigen. Om het drama compleet te maken scoorde RKC-middenvelder Richard van der Venne vlak daarna wel met een lob. FC Groningen-sluitpost Leeuwenburgh stond iets te ver voor zijn doel en kon de inzet alleen maar nakijken: 3-0.

Na de pauze

Door een driedubbele wissel van trainer Danny Buijs in de rust (Mo el Hankouri, Cyril Ngonge en Daniel van Kaam kwamen binnen de lijnen voor Michael de Leeuw, Bart van Hintum en Damil Dankerlui), kwam FC Groningen in het tweede bedrijf beter uit de verf. Na een goede aanval en een één-tweetje tussen Ngonge en Strand Larsen kon de Noorse spits met een intikkertje tekenen voor de aansluitingstreffer: 3-1.

Op zoek naar een doelpunt

Na dat doelpunt begon FC Groningen iets opportunistischer te voetballen in de hoop gauw nog een aansluitingstreffer te vinden. Daardoor werd veel ruimte weggegeven en dat speelde de Waalwijkers in de kaart, die echter nalieten om een vierde treffer aan te tekenen.
FC Groningen was nog dicht bij een tweede doelpunt via het hoofd van Ngonge. De Belg kopte in de absolute slotfase echter over en hoorde vlak daarna arbiter Serdar Gözübüyük affluiten. Door de 3-1 nederlaag verloor FC Groningen voor de vierde keer op rij.

Sparta op bezoek in Groningen

FC Groningen blijft ondanks de nederlaag op de achtste plaats in de eredivisie staan. Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, NEC, Heracles Almelo en SC Cambuur volgen de Groningers allemaal binnen een marge van twee punten.
Volgende week zaterdag ontvangt FC Groningen hekkensluiter Sparta in eigen huis. Het duel begint om 21.00 en is vanaf 20.30 uur live te volgen via onze uitzending.