De rechtsback van VV Usquert loop je niet zomaar voorbij

Melanie Smit roeit de bal weg
Melanie Smit roeit de bal weg © Henk Elderman/RTV Noord
Terwijl Usquert-trainer Jan Blaauw de tactiek uitlegt, wordt het rechterbovenbeen van Melanie Smit flink aangepakt door de masseur. De hele week heeft ze spierpijn gehad. Een gevolg van de wedstrijd tegen THOS. In Beerta speelde ze haar eerste negentig minuten tussen de mannen.
Omdat een aantal spelers de weg is kwijtgeraakt op weg naar Oost-Groningen, staat ze in de basis. Nood breekt wet. Er staan slechts acht spelers aan de aftrap voor Usquert. Trainer Blaauw stelt zichzelf maar op als doelman.
Voetbal is mijn ding, dus dan pak je de minuten
Melanie Smit - Rechtsback VV Usquert

Goed staande

Smit staat de hele wedstrijd binnen de lijnen. Normaal gesproken erbuiten als assistent-scheidsrechter. Ze houdt zich goed staande. Zelfs de topscorer van THOS, haar directe tegenstander, maakt geen doelpunt. 'Voetbal is mijn ding, dus dan pak je de minuten', zegt ze alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Ze heeft een primeur te pakken in de provincie Groningen. Sinds dit seizoen mogen ook vrouwen meespelen in een standaardelftal bij de amateurs. Al is er nog wel een hobbel te nemen, want ze is niet speelgerechtigd omdat ze geen lid is van Usquert. Ze staat nog bij ZEC op de ledenlijst, maar daar speelt ze al drie jaar niet meer.
De KNVB is coulant: als Veelerveen het deze zondag goed vindt dat Smit meedoet, wordt het oogluikend toegestaan. 'Ik kan op alle posities ingezet worden. Vorige week was iedereen enthousiast omdat ik goed mee kon komen. En dan ga je met een 5-0 nederlaag van het veld. Dan mag je trots zijn, want het had ook net zo goed 30-0 kunnen zijn.'
Melanie Smit legt aan voor een voorzet
Melanie Smit legt aan voor een voorzet © Henk Elderman/RTV Noord

Bij veel clubs gespeeld

De 19-jarige Smit heeft al heel wat clubs versleten. Op 5-jarige leeftijd begint ze bij de F'jes van VV Warffum, ook al vanwege tekort aan spelers. Daarna speelt ze voor Noordpool UFC in Uithuizen en bij VV De Wâlden in Damwoude heeft ze nog in de zaal meegespeeld. Ook bij Winsum en Harkemase Boys heeft ze het nog geprobeerd. Tussendoor heeft ze ook nog de switch van veldspeler naar keeper gemaakt.
Bij Usquert staat Smit de afgelopen twee wedstrijden als rechtsback opgesteld. 'Een goede kameraad van mij zei dat ik een keer moest komen om mee te trainen. Toen is mij gevraagd om te vlaggen, omdat ik dat ook bij FC Groningen onder-13 doe', geeft ze aan.

Grimas

Er is in de wedstrijd tegen Veelerveen weinig te merken van de blessure waarmee Smit al een week sukkelt. Ze gaat vol de duels in, trekt sprintjes als het moet en staat weer snel op de benen als ze ten val komt.
Met een grimas op het gezicht roeit ze een aantal keren de bal naar de helft van de tegenstander, want Usquert staat de hele wedstrijd, op een paar speldenprikken na, onder zware druk en het wordt uiteindelijk dan ook 7-0 voor de koploper van de vijfde klasse C. De linkerspits, die twee koppen groter is dan Smit, scoort twee keer.

Vervolg?

'In de eerste helft ging het goed. Na rust minder, maar dat kwam ook door de blessure aan mijn been. Als je goed positie kunt kiezen, moet dit ook wel lukken. Dan maakt lengte niet uit', analyseert ze kort na afloop.
Het is de bedoeling dat Smit het seizoen uitspeelt. Ze is al gevraagd om volgend seizoen in het tweede elftal van Usquert te komen spelen.