'Opnieuw dringend nieuwe opvangplekken asielzoekers nodig in Ter Apel'

Mensen melden zich aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen melden zich aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
De centrale opvanglocatie in Ter Apel zit weer zo goed als vol met asielzoekers. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
'We hebben dringend nieuwe opvangplekken nodig om de hoeveelheid mensen hier te verminderen', zegt de woordvoerder. Volgens hem heeft iedereen in de nacht van zondag op maandag wel gewoon een slaapplek, maar kan de situatie maandag mogelijk wel voor problemen zorgen.

Niet de eerste keer

De opvang in Ter Apel heeft de afgelopen periode vaker alarm moeten slaan vanwege de capaciteitsnood. Er kunnen maximaal tweeduizend mensen opgevangen worden. Eerder namen onder meer Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Oss, Alkmaar, Venray en Rijswijk asielzoekers over.
De organisatie wil dat er op korte termijn grotere locaties voor asielzoekers beschikbaar komen die voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Eerder werden er in Ter Apel al noodopvangtenten geplaatst, maar die moesten weer worden weggehaald.

'Zorgelijke situatie'

De Veiligheidsregio Groningen omschreef de situatie bij het aanmeldcentrum eind maart als zorgelijk. Asielzoekers kunnen niet doorstromen naar een van de 111 azc's. Die zitten vol, mede omdat zo'n 13.000 statushouders wachten op een woning.