Wat is de link tussen mentale gezondheid en sociaal gedrag? Lifelines wil het onderzoeken met een app

Een vragenlijst van een eerder Lifelines-onderzoek
Een vragenlijst van een eerder Lifelines-onderzoek © RTV Noord
Martien Kas, hoogleraar Neurobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gaat binnen Lifelines de mentale gezondheid en sociaal gedrag van mensen onderzoeken. Omdat veel deelnemers nodig zijn, is de samenwerking gezocht met het onderzoeksprogramma Lifelines.
Met de resultaten hopen Kas en andere wetenschappers te kunnen bijdragen aan de behandeling van hersenziekten zoals depressie en de ziekte van Alzheimer. Lifelines onderzoekt sinds 2006 de gezondheid van 167.000 deelnemers in Groningen, Drenthe en Friesland.

Behapp

Voor het onderzoek maakt de hoogleraar gebruik van de app Behapp . Daarmee wil hij zo accuraat mogelijk meten hoeveel sociaal gedrag mensen vertonen. De app maakt deelname laagdrempelig, vindt Kas.
'Vragenlijsten over sociaal gedrag stellen vaak moeilijke vragen, bijvoorbeeld hoeveel mensen je de afgelopen twee maanden gesproken hebt. De app meet op een precieze en vertrouwelijke manier het sociale gedrag van deelnemers, zonder dat zij daarvoor iets hoeven te doen. Behalve de app installeren natuurlijk.'
Kas onderzoekt aan de RUG het belang van sociaal gedrag voor de mentale gezondheid. Eerdere onderzoeken wijzen uit dat sociale contacten van groot belang zijn voor de mentale gezondheid en dat mensen in slechte mentale gezondheid ook verminderd sociaal gedrag vertonen.

Uitnodiging

Kas probeert erachter te komen waarom sommige mensen minder sociaal gedrag vertonen dan andere mensen. Daarbij kijkt hij ook naar hoe verminderd sociaal gedrag en mentale gezondheid aan elkaar gerelateerd zijn. Deelnemers van Lifelines ontvangen binnen een paar weken een uitnodiging om aan het Behapp-onderzoek mee te doen.