Julianaplein afgesloten tot maandag, hele weekend ernstige verkeershinder verwacht

Komend weekend is dit deel van de ringweg weer even leeg
Komend weekend is dit deel van de ringweg weer even leeg © Marten Nauta/RTV Noord
Mensen die dit weekend langs de stad Groningen reizen kunnen niet via het tijdelijke Julianaplein. Sinds vrijdagavond 20.00 uur is het hele plein dicht. Ook de route tussen Drachten en Assen, die tot dat moment nog open was, is niet meer bereikbaar.
Dit artikel hebben we afgelopen dinsdag ook geplaatst. Omdat de verwachte overlast vrijdagavond begint, plaatsen we het opnieuw.
De werkzaamheden duren het hele weekend. Maandagochtend gaat het tijdelijke Julianaplein om 6.00 uur weer open. Dan is het knooppunt af en kan je er vanuit alle richtingen gebruik van maken.
Julianaplein is vanaf vrijdagavond volledig dicht, hoe kun je nog wel rijden?

Vermijd de stad

Dit weekend worden de laatste voorbereidingen getroffen om het nieuwe verkeersplein maandag open te laten gaan. Zo worden de verkeerslichten geïnstalleerd. De afgelopen tijd waren die niet nodig, omdat er maar één rijrichting open was.
Omdat het plein dicht is verwacht Groningen Bereikbaar komend weekend ernstige verkeershinder. 'Laat dit weekend de auto daarom staan', zegt de projectorganisatie. 'Pak de fiets, het OV of reis via een P+R', klinkt het.
Als je niet in de stad hoeft te zijn, raadt Aanpak Ring Zuid aan om die zoveel mogelijk te mijden. Verkeer dat van Oost-Groningen richting Friesland rijdt, kan gebruik maken van de noordelijke ringweg. Verkeer dat naar of vanuit Assen reist, kan het beste gebruik maken van bijvoorbeeld de N33 (vanuit Oost-Groningen) of de N372/N386 (vanuit het westen van de provincie).

'Dit is geen gewone kost'

Om mensen erop te wijzen dat het dit weekend opletten geblazen is, publiceert Groningen Bereikbaar een advertentie in alle huis-aan-huisbladen. 'Dat doen we ook in Friesland en Drenthe', zegt woordvoerder Margreet Bennink.
'Mensen kunnen prima naar de stad gaan, maar het liefst op een andere manier', zegt Bennink. 'Dit is geen gewone kost. Natuurlijk blijft zo'n weekend spannend, niet alleen voor ons maar ook voor de weggebruikers.'

'Niet later, maar ook niet eerder open'

Met het Julianaplein gaat komende maandag - als alles goed gaat - ook de zuidelijke ringweg weer open. Die was de afgelopen weken afgesloten, vanwege werkzaamheden bij de Papiermolentunnel en aan het oostelijke deel van de zuidelijke ringweg.
De nieuwe Papiermolentunnel in aanbouw
De nieuwe Papiermolentunnel in aanbouw © Marten Nauta/RTV Noord
Er wordt beton gestort in het oostelijke deel van de zuidelijke ringweg
Er wordt beton gestort in het oostelijke deel van de zuidelijke ringweg © Marten Nauta/RTV Noord
'We gaan er vanuit dat het lukt om het tijdelijke Julianaplein maandagochtend 6.00 uur open te krijgen', zegt Bert Kramer namens aannemer Combinatie Herepoort. 'Maar het gaat zeker niet eerder gebeuren dan dat moment. Ja, misschien één of twee uurtjes, maar er moet nog genoeg gebeuren voor het knooppunt helemaal open kan.'

Treinreizigers

Ook treinreizigers moeten vanaf komend weekend op hun hoede zijn. Vanaf zaterdag zijn er namelijk werkzaamheden op het spoor tussen Groningen en Meppel. Tussen Groningen en Assen rijden komend weekend en maandag nog wel treinen: in Assen kunnen reizigers overstappen op een bus naar Meppel, om daar weer met de trein verder te gaan.
In de reisplanner van NS krijgen mensen die naar het westen van het land willen ook de reismogelijkheid om via Leeuwarden richting Zwolle te gaan. In dat geval reis je vanuit Groningen eerst met de Arriva-trein naar Leeuwarden, om daar over te stappen op de NS-trein richting Zwolle. Dat scheelt een overstap en een busrit, en duurt ongeveer even lang.
Arriva zegt hiervan te weten, maar zet geen extra treinen en ook geen langere treinen in. 'We monitoren wel de reizigersaantallen, dus kunnen eventueel aanpassingen doen als dat nodig is', laat een woordvoerder weten.