Werpende burgemeester en opening honkbalseizoen brengen vermaak in Winschoten

WHSC aan slag in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen
WHSC aan slag in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen © Henk Elderman/RTV Noord
Helemaal achteraan op het sportpark aan de Meester D.U. Stikkerlaan in Winschoten speelt WHSC. De honkbalclub is de oudste in het Noorden, maar er wordt nog steeds aan de weg getimmerd. Een prominent inwoner van de gemeente Oldambt doet de eerste worp bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen.
Niemand minder dan burgemeester Cora-Yfke Sikkema loopt het terrein op, een half uur voordat de wedstrijd begint. Na een korte warming-up gaat ze op de werpheuvel gaan staan. 'Daar gaan we dan', roept ze in opperste concentratie. Het is een Amerikaanse traditie dat de eerste bal van het seizoen door een bekend persoon gegooid wordt.

De bal kwam aan

Net voor de catcher stuit de bal op de grond. Een daverend applaus van de spelers en het publiek volgt. 'Ik ben meer een hardloper dan dat mijn armen heel goed getraind zijn. Maar, de bal kwam aan', lacht ze.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema krijgt de door haar gegooide bal mee naar huis
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema krijgt de door haar gegooide bal mee naar huis © Henk Elderman/RTV Noord

Voor jong en oud

Daarna kan de wedstrijd van WHSC tegen Cubs uit Hardenberg beginnen. Michel de Groot staat langs de zijlijn met zijn fototoestel paraat. Hij is speler en bestuurslid. Vanwege een blessure komt hij niet in actie. 'Honkbal is een sport voor jong en oud. We hebben er zelfs spelers van 62 jaar bij lopen. En honkballen kan al vanaf vijf jaar', vertelt de routinier. Zelf speelt hij al 36 jaar honkbal in Winschoten.
De catcher van WHSC heeft er ook al heel wat jaren op zitten bij de Winschoters; 21 om precies te zien. 'Flo', zoals De Groot ook wel wordt genoemd, kent zijn medespelers van haver tot gort. 'We zijn hier als kleine jongetjes begonnen en hebben hier gepuberd. Toen was het clubhuis nog kleiner. Om eerlijk te zijn is het een vriendenteam. We spelen een leuk potje en vermaken ons goed.'
Werpende burgemeester en opening honkbalseizoen brengen vermaak in Winschoten

Samenwerking en jeugd aantrekken

WHSC speelt op een laag niveau in de zesde klasse. Jaren geleden is er de kans geweest om te promoveren naar de derde klasse. Nu is die kans klein, want er zijn in het noorden relatief weinig clubs. Te weinig om landelijk een rol van betekenis te spelen, ook al wordt er wel samengewerkt met The Blokes in Veendam. De club doet er dan ook van alles aan om jeugdleden aan zich te binden.
'We doen het leuk met de clinics op scholen. En daarnaast is er op woensdag ook een inloopmiddag om de sport te leren kennen', licht De Groot toe.
Het 'vriendenteam' in de dug-out van WHSC
Het 'vriendenteam' in de dug-out van WHSC © Henk Elderman/RTV Noord

Lui, maar ook hard bezig

'Flo' doet er nog een schepje bovenop om nieuwe leden warm te maken voor de honkbalsport. 'Het is een beetje van alles, maar niet continue achterelkaar. Uiteindelijk zijn we allemaal rustige spelers en allemaal een beetje lui. We kiezen ons moment om hard bezig te gaan', besluit De Groot zijn verkooppraatje.