Spijt na verduisteren 10.000 euro: lagere straf voor ex-medewerker flessenfabriek

De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
De rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Voor het achteroverdrukken van bijna 10.000 euro in een fabriek voor plastic flessen in Zuidbroek, is een 34-jarige man uit Ter Apel veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur. Hij is inmiddels niet meer werkzaam in de fabriek.
Zolang hij de komende twee jaar geen nieuwe strafbare feiten pleegt, merkt de man niets van de opgelegde straf.

Openheid van zaken

Normaal staat voor het verduisteren van zo’n bedrag een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken, maar de rechter hield, net als de officier van justitie, rekening met het feit dat de man in de laatste maanden van 2019 eenmalig in de fout ging.
Direct na de ontdekking vertelde de Ter Apeler wat er gebeurd was. Hij toonde berouw van de illegale overboekingen en bood aan het gestolen geld terug te betalen. Als commercieel medewerker zorgde hij voor klantenbinding, offertes en de afhandeling van de orders. Hij zat in die periode in financieel zwaar weer en hoopte op deze manier wat schulden af te kunnen betalen. Dat hij daarmee het vertrouwen van zijn werkgever ernstig schond, daar stond hij toen niet bij stil.

'Kans op herhaling nihil'

Bijna tweeënhalf jaar later verscheen de man pas voor de rechter. ‘Ik draag die misstap als een zware last met mij mee’, zei hij in de rechtbank. Hij heeft ondertussen een andere baan gevonden en is bezig met het aflossen van zijn schulden.
De man ziet in dat hij een grote fout heeft gemaakt en neemt zijn verantwoordelijkheid, zei de rechter. De kans op herhaling wordt als nihil ingeschat.
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.