BoerBurgerBeweging in Midden-Groningen valt twee maanden na de verkiezingen uit elkaar

Fractielid Kor Hoving toont zijn FC-shirt met als rugnummer het aantal stemmen dat hij kreeg
Fractielid Kor Hoving toont zijn FC-shirt met als rugnummer het aantal stemmen dat hij kreeg © Jeroen Willems / RTV Noord
Vijf fractieleden van de BoerBurgerBeweging-Leefbaar Midden-Groningen (BBB-LMG) splitsen zich af van oprichter Nette Kruzenga. Dat hebben ze dinsdagochtend bekend gemaakt.
De partij behaalde in één klap zes zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart en werd daarmee de tweede partij in de gemeente Midden-Groningen.
Maar de verbinding tussen Leefbaar Midden-Groningen en de BoerBurgerBeweging valt dus nu alweer uit elkaar. De fractieleden zeggen 'onoverkomelijke verschillen van mening te hebben, ondanks vele pogingen om nader tot elkaar te komen.'

Nieuwe partij

Kor Hoving, Marian van Dijken, Marieke Bos, Sharon Brinkkemper en Gertjan Bruins gaan nu verder onder de naam Boer & Burger Partij Midden-Groningen. De leden geven aan nog steeds achter het verkiezingsprogramma te staan, 'welke immers door henzelf is geschreven.'
Dit kost de partij intern gewoon te veel energie
Kor Hoving - vertrekkend fractielid BBB-LMG
Nette Kruzenga behoudt in haar eentje de naam BBB-LMG, aangezien zij de partij heeft opgericht. Voor de verkiezingen sloot haar partij Leefbaar Midden-Groningen een verbond met de landelijke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Die partij, met als landelijk boegbeeld Caroline van der Plas, gaf voor de verkiezingen aan veel stemmen in de regio te willen werven.

'Het lukt gewoon niet samen'

Kruzenga was lijsttrekker tijdens de verkiezingen, maar werd na de winst geen fractievoorzitter. Dat werd Kor Hoving die met 689 voorkeurstemmen een echte stemmentrekker bleek voor BBB-LMG. 'Ik doe een stap terug om meer tijd te besteden aan het gasdossier', zei Kruzenga daarover.
Volgens Hoving is er in de laatste weken alles aan gedaan om de partij bij elkaar te houden, maar is dat niet gelukt. Eind vorige week heeft de fractie het besluit genomen om niet verder te gaan met Kruzenga. 'Dit kost de partij intern gewoon te veel energie. Het lukt gewoon niet samen en dan is het beter dat je afscheid van elkaar neemt', zegt Hoving.
Kruzenga betreurt de gang van zaken. 'Ik was bij bewoners voor een gemeentelijk probleem toen ze het bericht naar buiten deden. Ik vind het jammer dat ze deze weg hebben gekozen in plaats van in goed overleg.' Ze zegt zich te gaan beraden op volgende stappen.
Wij nemen notie van hun beslissing
Erik Stegink - landelijk partijvoorzitter BBB

Reactie landelijke BBB

Landelijk partijvoorzitter Erik Stegink van de BoerBurgerBeweging noemt de ontwikkeling 'jammer'. 'Wij constateren dat er twee richtingen zijn binnen de partij. Het is een lokale partij met een eigen identiteit, eigen verantwoordelijkheid en een eigen keuzevrijheid. Wij nemen notie van hun beslissing.'
Of het bondgenootschap met de BBB wordt voortgezet is nog onduidelijk. 'We gaan in de aankomende periode gesprekken voeren met beide kampen. Naar aanleiding van wat daaruit komt, kijken we of het bondgenootschap intact blijft', zegt Stegink.
Dit artikel is aangevuld met de reacties van Hoving, Kruzenga en de landelijke BBB