Stuntpiloot komt in de boeken met recordpoging op Oostwold Airport

Piloot Dirk Evers voor zijn vliegtuig
Piloot Dirk Evers voor zijn vliegtuig © Martijn Klungel/RTV Noord
57 keer opstijgen en landen in een uur. Daarmee komt piloot Dirk Evers in het Guinness Book of World Records. Dinsdagmiddag vestigt hij het record op Oostwold Airport.
Het huidige record stond op vijftien keer landen en opstijgen in een uur. 'Het was wel hard werken, maar het ging prima', is zijn eerste reactie wanneer hij uit zijn kleine vliegtuigje stapt. Honderden toeschouwers zagen het rode vliegtuigje naar ruim 300 meter hoogte klimmen om vervolgens naar beneden te duiken en weer te landen.

Eén landing ongeldig

Eén van hen is Jan van Loo uit Nieuwe Pekela. Hij kijkt naar het spektakel met met een teller in de hand. 'Iedere keer als hij landt, druk ik de knop even in', vertelt hij. Aan het eind van de rit staat de teller op 57. Eén landing heeft Jan gemist. In totaal heeft het vliegtuig namelijk 58 keer de grond aangeraakt, maar één landing daarvan was ongeldig.
Jan van Loo uit Nieuwe Pekela komt regelmatig vliegtuigen spotten in Oostwold
Jan van Loo uit Nieuwe Pekela komt regelmatig vliegtuigen spotten in Oostwold © Martijn Klungel/RTV Noord

Strikte voorwaarden

Om in het boek te komen moeten de landingen aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moet het vliegtuig na elke landing naar minimaal 350 meter klimmen. Ook moet het binnen dezelfde twintig meter landen en moeten alle wielen elke keer de grond raken.
Evers is blij dat het hem is gelukt om het wereldrecord te verbreken. 'Ik heb dit gedaan om even te vieren dat corona voorbij is. Ook staat de luchtvaart ontzettend in het verdomhoekje. Wij wilden wat positiefs doen.'
De formulieren gaan binnenkort richting het Guinness Book of World Records. 'Nog maar even zien of ze de aanvraag gaan accepteren', grapt Evers. 'Het is namelijk een heel gedoe, maar volgens mij hebben we alles voor elkaar.'
Stuntpiloot haalt Guinness Book of World met recordpoging op Oostwold Airport