In grote delen van Nederland meer winkels, maar in Groningen niet

Een verkoopster van een winkel in Winschoten
Een verkoopster van een winkel in Winschoten © Eigen foto
Groningen is de enige Nederlandse provincie waarin het afgelopen jaar het winkelaanbod is afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
'Op 1 januari 2022 waren er 83.800 fysieke winkelvestigingen in Nederland, 655 meer dan een jaar eerder. Hiermee steeg het aantal winkels voor het eerst sinds 2010', schrijft het Centraal Bureau voor Statistiek.

Bijna 1 op de 20 winkels in Eemsdelta weg

In de provincie Groningen is het beeld anders: daar nam het aanbod met 0,7 procent af. In de grootste gemeenten, Groningen en Westerkwartier valt het verlies mee met 0,3 en 0,4 procent, maar de gemeente Eemsdelta zag afgelopen jaar 4,6 procent van het winkelaanbod verdwijnen.
Positieve uitzonderingen zijn er ook: in Pekela nam het aantal winkels met bijna 5 procent toe. Ook in Westerwolde en Stadskanaal was een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.

Meer eten, minder boeken

Over heel Nederland bezien, zijn er vooral winkels bijgekomen waarin eten en drinken wordt verkocht: 3,4 procent meer. Er zijn bakkers, supermarkten, slijterijen en voedingsspeciaalzaken bijgekomen. Ook het aantal doe-het-zelfzaken nam toe.
Elektronicawinkels en boekwinkels zitten in de hoek waar de klappen vallen. CBS: 'Boekwinkels en winkels in lectuur en schrijfwaren daalden met respectievelijk 8,1 procent en 7,0 procent het meest. De afname van het aantal boekwinkels in 2021 was groter dan in de drie voorafgaande jaren samen.'