Bevrijdingsfestival verkoopt 20.000 kaarten, verwacht grote belangstelling door mooi weer

Een bezoeker tijdens een eerdere editie van Bevrijdingsfestival Groningen
Een bezoeker tijdens een eerdere editie van Bevrijdingsfestival Groningen © ANP
Voor het Bevrijdingsfestival Groningen zijn tot nu toe 20.000 kaarten verkocht. 'We verwachten dat de meeste mensen op de dag zelf komen, zeker nu er mooi weer wordt verwacht', zegt directeur Ebel-Jan van Dijk.
In totaal zijn er 60.000 kaarten beschikbaar voor het evenement in het Stadspark. Of er daadwerkelijk 40.000 mensen op 5 mei zelf een kaartje zullen kopen, valt volgens de organisatie te bezien. 'Daarom doen we deze pilot, om te kijken hoe ons publiek beweegt.' Het lijkt donderdag in elk geval een zonovergoten dag te worden, met gemiddeld zo'n 17 graden in onze provincie.

Voor het eerst betaald

Mensen kunnen op de dag zelf hun kaartje online kopen, of ter plekke via de zuilen met QR-codes die rond het festivalterrein staan opgesteld. Het Bevrijdingsfestival in Stad is dit jaar als enige in het land betaald: bezoekers moeten 5 euro neerleggen voor een kaartje.
Op die toegangsprijs voor het festival is veel kritiek. Het entreegeld is volgens de organisatie nodig om de gestegen kosten te dekken. Zowel de gemeenteraad van Groningen als de provinciale politiek viel over die beslissing. De Groningse band Waterleaf startte een online petitie om het festival gratis te maken; die is tot nu bijna 2.500 keer ondertekend.
Wij zijn zelf de hele middag op Kingsland geweest, om van elkaar te leren
Ebel-Jan van Dijk - directeur Bevrijdingsfestival Groningen

Afkijken bij de collega's

Helden van Oranje en Kingsland waren na de coronapandemie de eerste festivals die van het Stadspark gebruik maakten. Over beide evenementen kwamen volgens stadsblog Sikkom veel klachten binnen. Vooral de wachtrij (tussen de 30 en 40 minuten) bij de bar was veel mensen een doorn in het oog. De Amsterdamse organisatie 4PM wilde niet reageren op de kritiek.
De organisatie van Bevrijdingsfestival Groningen heeft de kritiek ook meegekregen, zegt directeur Van Dijk.
‘Wij zijn zelf de hele middag op Kingsland geweest om van elkaar te leren. Wij hebben wel veel meer mensen achter de bar staan. En we hebben het terrein veel groter gemaakt. We staan met de barren echt meters naar achteren: zo willen we het publiek meer ruimte geven. Natuurlijk zijn er factoren waar je geen rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld dat het warm wordt en dat mensen dan meer gaan drinken. Maar we zijn goed voorbereid.’
Een vol festivalterrein tijdens de afgelopen editie van Kingsland in Groningen
Een vol festivalterrein tijdens de afgelopen editie van Kingsland in Groningen © ANP
RTV Noord zendt vanaf het Bevrijdingsfestival live uit van 12.00 uur tot 22.00 uur. Daarna volgen de we overige ontwikkelingen in een liveblog.