Kruzenga over splitsing BBB-LMG: 'Ze zijn machtsgeil'

Nette Kruzenga tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen
Nette Kruzenga tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen © Tristan Braakman / RTV Noord
Nette Kruzenga van BoerBurgerBeweging-Leefbaar Midden-Groningen is flink pissig op de vijf leden die hebben besloten de partij te verlaten. 'Deze mensen zijn machtsgeil en hebben alleen maar focus op deelname aan de coalitie', aldus Kruzenga.
Kruzenga is oprichter van de partij Leefbaar Midden-Groningen en zat de afgelopen periode als enige voor die partij in de raad. Een aantal weken voor de gemeenteraadsverkiezingen ging de partij een verbond aan met de landelijke BoerBurgerBeweging van Tweede-Kamerlid Caroline van der Plas. De partij kreeg in totaal zes zetels en werd daarmee de tweede partij van Midden-Groningen.
'Vier leden kwamen toen met een voorkeursstemmen in de raad en dat heeft die mensen een ego-boost gegeven', zegt Kruzenga.

'Er was weinig vertrouwen onderling'

Sven Deekens uit Sappemeer herkent de visie van Kruzenga. Deekens stond op plek zes op de lijst voor BBB-LMG, maar kwam door het hoge aantal voorkeursstemmen van andere leden niet in beeld voor een plek in de raad.
Al voor de verkiezingen was er veel onrust in de partij omdat er zoveel nieuwe mensen bijkwamen
Sven Deekens - nummer 6 op de lijst van BBB-LMG
'Al voor de verkiezingen was er veel onrust in de partij omdat er zoveel nieuwe mensen bijkwamen. Er was weinig vertrouwen onderling', zegt Deekens.

'Er werd totaal niet naar mij geluisterd'

Na de verkiezingen werd niet Nette Kruzenga fractievoorzitter, maar Kor Hoving. Hij deed voor de partij ook de coalitiegesprekken met Gemeentebelangen Midden-Groningen (GBMG) van Marcus Ploeger. 'Toen is letterlijk gezegd door Ploeger: wij zien jullie partij als vijf plus één. Hoving is daar helemaal in mee gegaan en heeft aangestuurd op deze scheuring', zegt Deekens.
Kor Hoving was alleen maar aan het zenden
Nette Kruzenga - oprichter Leefbaar Midden-Groningen
Hoving zegt dat er van alles is geprobeerd om Kruzenga binnen boord te houden, maar dat ziet Kruzenga anders. 'Ik heb twee keer een gesprek met Kor Hoving gehad van drie uur, maar daarin was hij alleen maar aan het zenden. Er werd totaal niet naar mij geluisterd', zegt Kruzenga.
Kruzenga weet nog niet hoe ze omgaat met de ontstane situatie. Deekens zegt blij te zijn dat de vijf de partij hebben verlaten. Hij blijft Kruzenga steunen.
Nette Kruzenga van BoerBurgerBeweging-Leefbaar Midden-Groningen is 'flink pissig'