Analyse: het verbond BBB-LMG in Midden-Groningen was gedoemd te mislukken

Hoofdrolspelers Kor Hoving en Nette Kruzenga
Hoofdrolspelers Kor Hoving en Nette Kruzenga © RTV Noord
Wie Leefbaar Midden-Groningen (LMG) de afgelopen jaren heeft gevolgd, weet dat de samenwerking tussen het eigenwijze raadslid Nette Kruzenga en de BoerBurgerBeweging (BBB) gedoemd was te mislukken. De formatieonderhandelingen gaven de doorslag om te breken met de voorvrouw.
Het komt een paar maanden voor de verkiezingen als een duveltje uit een doosje: Nette Kruzenga van Leefbaar Midden-Groningen gaat een bondgenootschap aan met De BoerBurgerBeweging. Het lijkt een gouden zet: de partij gaat van één naar maar liefst zes zetels.

Meer activist dan politicus

De lijsttrekker, Nette Kruzenga, staat erom bekend graag tegen de macht aan te schoppen en ligt daarom niet goed in de raad. Een voorbeeld: twee jaar geleden dreigt ze, tot ongenoegen van de rest van de raad, aangifte te doen tegen een wethouder die geen uitspraken kan doen over een zaak die onder de rechter is.
In debatten jaagt ze andere raadsleden regelmatig op de kast. Als ze er is tenminste, want: ‘Kruzenga zien we vrijwel nooit’, zegt een raadslid in 2018. Een bewering die zij zelf weerspreekt.
Kruzenga gedraagt zich meer als activist dan als politicus, staat erom bekend haar eigen weg te gaan en geen rekening te houden met de (ongeschreven) regels en afspraken. Vooral in het aardbevingsdossier gaat ze er met gestrekt been in.

Vijf plus één

Na de monsterzege bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen moet Kruzenga opeens een complete fractie leiden. Vijf nieuwbakken raadsleden treden toe tot de raad, op een enkeling na zonder politieke ervaring.
Vlak na de verkiezingen doet Kruzenga een stap terug en besluit geen fractievoorzitter te willen zijn van haar partij. Kor Hoving wordt door de fractie gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Hoving voert de gesprekken met andere partijen over een nieuw te vormen coalitie.
Daar krijgt hij te horen dat de partijen wel willen samenwerken met de ‘boerenfusiepartij’, maar dat ze de partij zien als ‘vijf plus één’. Ondanks dat Kruzenga een stap terug heeft gedaan, hebben de andere partijen geen vertrouwen in het raadslid en willen daarom geen coalitie aangaan.

Al weken geruchten

Er ontstaat steeds meer onrust. Kruzenga voert met fractieleden urenlange gesprekken om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat lukt niet en de vijf nieuwelingen besluiten om collectief de partij te verlaten.
‘Een meningsverschil’, zo valt te lezen in de eerste verklaring. Al weken gaan er geruchten dat de partij wil breken met Kruzenga om vervolgens mee te kunnen doen aan de coalitieonderhandelingen.
Die geruchten blijken nu te kloppen. Markus Ploeger geeft dinsdag toe dat partijen, waaronder de zijne, niet zitten te wachten op een coalitie met Kruzenga. Dat blijkt het laatste duwtje voor de overige leden om te breken met haar. Ze kiezen eieren voor hun geld en worden beloond met een uitnodiging voor de coalitie-onderhandelingen.

Eenzame strijd

En daarmee is het bondgenootschap met BBB, de troef waar Kruzenga een monsterzege aan overhoudt, uiteindelijk voor niets geweest. Ze zal opnieuw een eenzame strijd moeten voeren voor haar idealen.