Donar begaat pijnlijke misstap tegen Aris in kwartfinale play-offs

Donar - Aris in de kwartfinale van de nationale play-offs
Donar - Aris in de kwartfinale van de nationale play-offs © JK Beeld
Donar heeft dinsdagavond in eigen huis met 69-72 verloren van Aris Leeuwarden. Door de nederlaag speelt Donar aanstaande donderdag een alles-of-niets duel in Friesland.
Als Donar uiteindelijk in een 'best of three' weet af te rekenen met Aris, zal het in de halve finale van de nationale play-offs spelen tegen Heroes Den Bosch in een 'best of five'. Mocht het verslaan van Aris een brug te ver blijken neemt Donar het in de tweede ronde van de 'BNXT' play-offs op tegen de winnaar van Okapi Aalst - Apollo Amsterdam.
Samenvatting Donar - Aris

Vizier niet op scherp

De van afwezigheid teruggekeerde Marquis Addison opende al snel de score. Bij beide ploegen stond het vizier nog niet op scherp in de beginfase. Analist Anjo Mekel sprak over ‘speeltuin basketbal’ in MartiniPlaza. Halverwege het eerste kwart liep Aris weg, mede door het slordige spel van de thuisploeg. Aan de hand van Thomas Koenis kwam Donar terug en pakte het in de laatste minuut de leiding: 20-18.

Brock teistert Donar

Ook in het tweede kwart misten de Groningers veel driepunters. Aris-guard George Brock maakte het de Groninger defensie geregeld moeilijk met zijn snelheid en explosiviteit. Het was stuivertje wisselen voor de leiding in MartiniPlaza. Uiteindelijk trokken de Leeuwarders aan het langste eind: 36-38.

Na de thee

Na de pauze werden de Donar-supporters verwend. Na een mooie driepunter van Donte Ingram veerde het publiek op voor een dunk van Donte Thomas. Ook in het derde kwart was Donar erg slordig in de afwerking, waar aan de andere kant George Brock met meerdere driepunters de Groningers teisterde. Na drie keer tien minuten basketbal was de tussenstand 56-60 in het voordeel van Aris.
Statistieken Donar
Topscorer Donar: Donte Thomas (12)

Meeste assists: Jimmy Gavin (4)

Driepunter percentage: 4/26 (15%)

Zinderende slotfase

Dat Donar aan de bak moest, bevestigde oud-Donar speler Tim Hoeve met een driepunter na tien seconden in het vierde kwart. De Groningers kregen maar niet de overhand in het duel tegen de Friezen. De spelers van Donar oogden gefrustreerd en maakte onnodige fouten waardoor Aris in het zadel werd geworpen. De Friezen liepen uit naar een tien punten marge. In een zinderende slotfase bracht Donar het gat terug naar drie punten. In de laatste tien seconden misten de Groningers twee driepunters en zagen zij de Friezen er met de zege vandoor gaan: 69-72.
De beslissing
Aanstaande donderdag gaat Donar op bezoek in Leeuwarden. Dit duel begint om 20u. Mochten de Groningers winnen, spelen beide ploegen op 7 mei een beslissend laatste duel. Plaatsen de mannen van coach Matthew Otten zich voor de halve finale van de nationale play-offs, zou Heroes Den Bosch de tegenstander zijn. Bij verlies gaat Aris door en ligt Donar uit de nationale play-offs.