Rondje Groningen herdenkt

Rondje Groningen herdenkt
Rondje Groningen herdenkt © RTV Noord
Op deze 4 mei een bijzondere editie van Rondje Groningen. Op allerlei plekken in onze provincie werden vandaag mensen herdacht die zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De een draagt een regel uit een strijdlied voor, de ander legt een krans of is twee minuten stil. Zo herdenkt Groningen.
Dit artikel bevat een verzameling van berichten van sociale media. Zie je geen berichten? Ga in de app naar Meer --> Instellingen --> Privacy --> Alles accepteren.

1) Steentjes ter herdenking

Ook in Ommelanderwijk was een herdenking.

2) Vlag halfstok

In Winsum.

3) Stilte

Tijdens de herdenking in Stad

4) Indrukwekkend

Kransen in Stad, ter herinnering aan soldaat Fred Buttersworth.

5) Krans bij de universiteit

Bij het Academiegebouw van de RUG werd vanmorgen een krans gelegd.
Na de kranslegging volgde de onthulling van een serie Stolpersteine. Rector magnificus Cisca Wijmenga veegt het zand van de struikelsteen, die vanmorgen in de Oude Kijk in 't Jatstraat is geplaatst. Het was de symbolisch laatste steen van in totaal dertien die zijn geplaatst voor omgekomen RUG-medewerkers en -studenten.

6) Strijdlied

Johannes Swint was Gronings raadslid en actief binnen het communistisch verzet. 'Morgenrood' is een socialistisch strijdlied.

7) Brandweermannen

Ook de Groninger brandweer herdenkt.

8) Poppy

Voor wie het niet weet: een poppy is een klaproos. Die bloem is het symbool van de oorlogsherdenking.Dit stamt uit de Eerste Wereldoorlog, waar klaprozen groeiden op de gebombardeerde slagvelden en de eindeloze hoeveelheid vers gedolven graven.

9) Appelbergen

In de Appelbergen hebben de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog 34 personen gefusilleerd en hen begraven op een onbekende locatie. Antje Diertens herdenkt haar oom, Geert Jan Diertjens.

10) Kranslegging bij maritieme opleiding Delfzijl

De 49 studenten, oud-studenten en zeevaarders van de maritieme opleiding in Delfzijl die tijdens het uitoefenen van hun functie zijn gestorven zijn vanmorgen met een kranslegging herdacht. De herdenking vond plaats bij het monument bij het gebouw van Amasus.

11) 'Waarom niet zo open voor vluchtelingen uit Iran of Irak?'

Burgemeester Bolding van de gemeente Het Hogeland sprak bij de herdenking in Winsum.

12) 'Kippenvel als ik de trompet hoor'

Ook in Niekerk werd herdacht.

13) Kranslegging in Wagenborgen

In Wagenborgen werden de oorlogsslachtoffers herdacht met onder meer een kranslegging.
Rondje Groningen is er elke doordeweekse dag om 21:00 uur. Hier blader je door ons archief.