Raad van State onderstreept verbod op fracking bij gasveld Pieterzijl

Eerder protest Pieterzijl tegen fracken
Eerder protest Pieterzijl tegen fracken © Jan Been/RTV Noord
De Raad van State gaat in een einduitspraak geheel akkoord met een frackingverbod voor het gasveld bij Pieterzijl.
Eerder bood het nieuwe winningsplan Pieterzijl-Oost voor de NAM wel de mogelijkheid om door middel van hydraulische stimulatie, oftewel fracking, extra gas uit de diepe ondergrond los te schudden.
Fracken is het onder hoge druk losscheuren van een diepe harde bodemlaag, zodat gas of olie makkelijker naar de oppervlakte stroomt. Na bezwaren van omwonenden en belangenorganisaties en een kritische tussenuitspraak van de hoogste bestuursrechter koos de minister van Economische Zaken en Klimaat eind vorig jaar toch eieren voor zijn geld en schrapte de mogelijkheid van fracken uit het winningsplan voor Pieterzijl-Oost.

Normale manier

Dat betekent dat de NAM weliswaar tot 31 december 2023 nog 255 miljoen kubieke meter gas uit het Fries-Groningse gasveld mag winnen, maar op de normale manier, dus zonder fracken.
Toch maakten de tegenstanders, waaronder Vereniging Onze Klei, Boerenbelang Mijnbouwschade en Plaatselijk Belang Pieterzijl, nog bezwaar tegen het aangepaste winningsplan. Zij vertrouwen het niet helemaal en eisten alsnog een totaal verbod op fracking.

Onrendabel

Maar volgens de Raad van State mag de NAM volgens dit winningsplan niet fracken. Mocht het gaswinningsbedrijf toch nog plannen in die richting krijgen, dan zal de NAM een geheel nieuw winningsplan bij de minister moeten indienen. En daar kan dan weer apart bezwaar tegen worden gemaakt.
Overigens is het onwaarschijnlijk dat de NAM opnieuw op de proppen komt met plannen voor fracken bij Pieterzijl. Het bedrijf concludeerde in november vorig jaar dat deze methode in dit geval onrendabel is.