Huurders bevingsgebied wachten anderhalf jaar op vergoeding: 'Het duurt veel te lang'

Ina en Gabe Douwsma uit Appingedam. Terwijl zij wachten op een overkapping, hebben ze tijdelijk een blauwe container naast hun woning
Ina en Gabe Douwsma uit Appingedam. Terwijl zij wachten op een overkapping, hebben ze tijdelijk een blauwe container naast hun woning © Martin Drent/RTV Noord
Gabe en Ina Douwsma uit Appingedam hadden jarenlang een zelfgebouwd schuurtje in hun achtertuin. Door de sloop en nieuwbouw van hun huis moest het tegen de vlakte. Ze zouden geld krijgen voor een nieuw schuurtje, maar na anderhalf jaar hebben ze nog altijd niets op hun rekening gekregen.
De familie Douwsma is niet de enige. Alle huurders die te maken hebben met de versterking en een eigen schuurtje of schutting hadden, moeten wachten op hun geld.

'Het blijft stil'

Het gaat om een vergoeding voor zogeheten 'zelf aangebrachte voorzieningen'. Als een woning wordt gesloopt of versterkt, kan het zijn dat schuurtjes of overkappingen weg moeten. De acht woningcorporaties in het bevingsgebied hebben met het ministerie van Economische Zaken afgesproken dat huurders hier een vergoeding voor krijgen. Dit om vergoedingen voor huurders en eigenaren van koopwoningen in het bevingsgebied zoveel mogelijk gelijk te trekken.
Bestuurders hebben dit in oktober 2020 afgesproken, maar ruim anderhalf jaar later is de regeling er nog steeds niet. Huurders hebben geen idee hoeveel geld ze krijgen voor zaken die zij zelf hebben gebouwd. Het ministerie van Economische Zaken werkt nog aan de regeling.
'Alles is op de foto gezet, maar verder blijft het stil', zegt Gabe Douwsma. 'Er worden allerlei toezeggingen gedaan, maar er gebeurt niets. Het duurt veel te lang.'
Het oude schuurtje van Ina en Gabe
Het oude schuurtje van Ina en Gabe © Eigen foto

Duizenden euro's voorgeschoten

Het echtpaar woont bijna vijftig jaar in Opwierde-Zuid en had een schuurtje met overkapping in de tuin. 'Daar zaten we veel', vertelt Gabe. Door de versterking moest hun huis gesloopt worden. Inmiddels wonen ze vier maanden in hun nieuwe huis op dezelfde plek. 'Ik vroeg nog of het schuurtje kon blijven staan, maar dat kon niet. De aannemer had veel ruimte nodig',
In hun tuin staat inmiddels geen schuurtje meer, maar wel een overkapping. Kosten: enkele duizenden euro's. 'We hebben het zelf betaald, want ik wil wel iets hebben waar ik onder kan zitten. In het begin is ons toegezegd: wat je hebt, krijg je weer. Nou, daar is tot op heden helemaal niets van terechtgekomen', zegt Gabe boos.
Even verderop woont Marit Koopman. Zij heeft ruim een jaar geleden de sleutels van haar nieuwe woning gekregen. In haar tuin stond een vogelhok dat ook door de sloop en nieuwbouw weg moest. 'Inmiddels heb ik zelf een nieuw hok geplaatst. Dat heeft me 1.500 euro gekost. Ik ga ervan uit dat ik die kosten terugkrijg', zegt ze.
Het vogelhok van Marit Koopman
Het vogelhok van Marit Koopman © Martin Drent/RTV Noord

'Zorgvuldig'

Waarom moeten huurders ruim anderhalf jaar wachten? Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken laat weten dat 'het opstellen van de regeling zorgvuldig dient te gebeuren'. Ook is er onlangs nog een aanpassing gedaan om de regeling te verruimen. Het ministerie hoopt na de meivakantie duidelijkheid te kunnen geven over de regeling.
Hoe hoog de vergoedingen precies worden, is nog niet bekend. Huurders kunnen straks kiezen voor een vast bedrag of een beoordeling door een deskundige. Die bepaalt wat de waarde is van de schuur, schutting of andere zelf aangebrachte voorziening.
Hoe wordt de vergoeding bepaald bij kopers?
Bij particuliere eigenaren komt een externe deskundige langs om de woning die gesloopt wordt te bekijken. Deze deskundige maakt een rapport waarin de waarde komt te staan van alles in en om de woning: de vloer, de keuken, het sanitair en schuurtjes en overkappingen. Daarbij wordt gekeken wat het kost om dit weer terug te bouwen in de nieuwe woning, zo is te lezen op de site van de Nationaal Coördinator Groningen.
Het totale bedrag komt in een 'bewoners gebonden budget', waarmee de nieuwe woning gebouwd wordt. Mochten de kosten voor de bouw zijn gestegen, dan kan dit budget worden verhoogd.

Geen 'flutbedrag'

Douwsma gaat ervan uit dat hij een aardig bedrag zal krijgen: 'Als ik de verhalen hoor van kopers, wat voor vergoedingen zij voor hun tuin en schuurtjes kregen, gaat het om ettelijke duizenden euro's', zegt Douwsma. 'Als je gelijke monniken, gelijke kappen wil toepassen, zul je bij ons ook dat soort bedragen moeten toekennen en ons niet afschepen met een flutbedrag.'
Woongroep Marenland laat weten het vervelend te vinden dat huurders zo lang op duidelijkheid moeten wachten. De corporatie heeft onlangs een brief hierover gestuurd naar huurders, waaronder de familie Douwsma. Hoeveel huurders gedupeerd zijn, kan de corporatie niet zeggen.