Boeren beregenen door zeldzaam droog voorjaar: 'We moeten de gewassen helpen'

Een sproeiboom beregent spruiten op de klei in het noorden van Groningen
Een sproeiboom beregent spruiten op de klei in het noorden van Groningen © Steven Radersma/RTV Noord
Je ziet ze weer her en der verschijnen in onze provincie: waterkanonnen en sproeibomen. Ze zijn nodig om de pas gezaaide of gepote gewassen op gang te helpen.
Het voorjaar van 2022 tot nu toe behoort tot de top vijf van droogste voorjaren van de afgelopen eeuw. Het is inmiddels een maand geleden dat er enige regen van betekenis is gevallen. Het is nog vroeg in het voorjaar, dus de situatie kan nog veranderen, maar op dit moment is het voor de nieuwe gewassen veel te droog.

'Je moet ze aan de loop krijgen'

'Als je er nu niets aan doet en het blijft droog, krijg je ze niet aan de loop', zegt regiobestuurder Lammert Westerhuis van boerenorganisatie LTO Noord. 'Bieten, uien, spruiten en andere gewassen krijgen het vocht dan niet van onderen en dan gaan ze dood. Dus we moeten ze helpen. We moeten zorgen dat ze aan de loop komen, dat is de kunst.
Een spruit op de (droge) Groningse klei
Een spruit op de (droge) Groningse klei © Steven Radersma/RTV Noord

Klei

Met name op de klei in het noorden van de provincie hebben boeren last van de droogte. Door de regen in maart en vervolgens de droogte in april is daar een dikke korst ontstaan waar de net ontkiemde plantjes grote moeite mee hebben. Westerhuis: 'Veel boeren hebben opnieuw bietenzaad moeten inzaaien, en dat is ook bij uien wel gebeurd'.

Boeren melden zich bij waterschappen

Bij Waterschap Noorderzijlvest zijn tot nu toe veertig meldingen binnengekomen van boeren die hun percelen willen beregenen. De meldingen komen vooral uit het noordelijke kleigebied langs de kust bij Groningen en uit de omgeving van Smilde in Drenthe. Volgens een woordvoerder van Noorderzijlvest is er voldoende water aanwezig.
Het voorjaar is zeldzaam droog: boeren moeten beregenen

Water uit IJsselmeer

Ook bij waterschap Hunze en Aa's hebben boeren gemeld dat ze gaan beregenen, maar hoeveel het er daar zijn is niet bekend. Ook in dat gebied is genoeg water aanwezig. Hunze en Aa's voert water aan vanuit het IJsselmeer, volgens het waterschap is dat gebruikelijk in deze tijd van het jaar.
Om het water van het IJsselmeer naar het gebied van Hunze en Aa's te laten stromen is onder meer het gemaal bij Dorkwerd aangezet.