Marianne en Thomas poetsen struikelstenen in Bedum: 'Dan glimt-ie weer als een malle'

Marianne en Thomas aan het poetsen
Marianne en Thomas aan het poetsen © Anja Otto/RTV Noord
Mocht u zich afvragen waarom de struikelstenen in Bedum zo glimmen: daar zorgen Marianne en Thomas voor. Een aantal keren per week poetsen zij ze op met koperpoets. Het is een onderdeel van de dagbestedingsprogramma van zorggroep 's Heeren Loo in Bedum.
'Het is heel belangrijk', zegt Thomas over het poetsen. 'Het zijn mensen die vermoord zijn en herdacht moeten worden.' Het geheim van goed poetsen? 'Je moet de hoekjes niet vergeten. En daarna moet je het weer goed droog maken. Dan glimt-ie weer als een malle.'
'In Nederland is geen oorlog, dat is wel zo fijn', vindt Marianne. Thomas: 'We gaan tijdens de dodenherdenking zeker aan die mensen denken, tuurlijk.'

'Ze zijn er echt mee bezig'

'Geweldig dat ze dit doen, ze denken er ook echt over na en zijn er echt mee bezig', zegt hun begeleider Melissa Renkema.
Bekijk de video:
Struikelstenen in Bedum gepoetst en 'glimmen weer als een malle'
Wat zijn Stolpersteine?

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.’ Deze uitspraak uit de Talmud heeft kunstenaar Gunter Demnig tot leidraad gediend bij zijn ‘Stolpersteine’-project. Stolpersteine of struikelstenen zijn betonnen blokjes van 10 bij 10 centimeter met een messing plaatje die worden geplaatst bij het laatste eigen onderkomen van een slachtoffer van het naziregime en de jodenvervolging tussen 1933 en 1945. Op het messing plaatje zijn de naam en het geboortejaar van het slachtoffer, en de plaats en datum van overlijden gegrift.

Demnig weet zelf niet meer precies waarom hij het struikelstenen noemde, maar een kind verwoordde voor hem precies waar het om ging: je struikelt er niet letterlijk over, maar als je zo’n steen ziet struikelen je hart en je ziel.

Het Stolpersteine-project heeft inmiddels een enorme vlucht genomen zodat over heel Europa nu meer dan 70.000 struikelstenen te vinden zijn die ons steeds op een specifieke plek herinneren aan de verschrikkingen van oorlog en Holocaust.