Kabinet gaat in gesprek met organisaties bevrijdingsfestivals over financiering

Kaartje kopen voor het Bevrijdingsfestival Groningen (BFG) kan hier
Kaartje kopen voor het Bevrijdingsfestival Groningen (BFG) kan hier © Nico Swart/RTV Noord
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat samen met Binnenlandse Zaken praten met de regionale 4 en 5 mei-comités over de financiering van de bevrijdingsfestivals. Aanleiding is dat veel bevrijdingsfestivals in financieel zwaar weer zitten. Zo zag de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan 5,91 euro entree te vragen.
Of de bevrijdingsfestivals altijd gratis moeten zijn of niet, komt in die gesprekken ook zeker aan de orde, zegt een woordvoerder van VWS. Het kabinet gaat dus niet direct in gesprek met de festivalorganisaties, maar wel met de regionale 4 en 5 mei-comités, die een deel van de financiering van de bevrijdingsfestivals voor hun rekening nemen.
Het Vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, dat ook voor een deel van de financiering zorgt, schuift ook aan bij de gesprekken.

'Je ziet wat voor reacties het oproept'

'Er zitten meer festivals in zwaar weer, maar tot zover ik weet is Groningen het enige bevrijdingsfestival dat entree vraagt. Dat festival is altijd gratis geweest, en je ziet wat voor reacties het oproept', aldus de woordvoerder.
De ministeries zijn verantwoordelijk voor een deel van de financiering. 'En het ministerie van Defensie stelt bijvoorbeeld een helikopter beschikbaar voor vervoer van de artiesten.' Wanneer de ministeries met de organisatie in gesprek gaan is nog niet bekend.

'Kwetsbaar festival'

Organisator Ebel Jan van Dijk staat nog steeds achter het idee van betalen om op het festivalterrein te komen, zei hij eerder tegen RTV Noord.
'We zijn een financieel kwetsbaar festival en zijn voor een groot deel afhankelijk van de bieromzet. Die kwetsbaarheid en de coronacrisis die er overheen komt hebben consequenties: we hebben in Groningen nu gezegd: we gaan over op ticketing. Na twee jaar zonder inkomsten vanwege de coronamaatregelen, merken we dat het organiseren van een festival duurder is geworden', aldus Van Dijk.

PvdA en GroenLinks in raad kritisch

Verscheidene fracties in de Groningse gemeenteraad zijn kritisch over betalen voor het Bevrijdingsfestival. Fractievoorzitter Julian Bushoff van de PvdA: 'Waar er eerder nog 100.000 mensen naar het festival kwamen, zijn er nu veel minder mensen. Het is ook heel vreemd om te moeten betalen voor een Bevrijdingsfestival. Er is een drempel die je opwerpt. Toen het nieuws hierover naar buiten kwam, heb ik wel vragen gesteld in de raad. Maar het was al te laat om er voor dit jaar iets aan te veranderen', aldus Bushoff.
GroenLinks-raadslid Jeffry van Hoorn sluit zich hierbij aan: 'We kunnen als gemeenteraad wel oproepen om het niet meer op deze manier te doen.'

Provincie: geen extra bijdrage

De provincie Groningen liet eerder ook al weten geen extra bijdrage te willen leveren aan het Bevrijdingsfestival in de stad Groningen. Gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD) stelt dat organisatie de begroting van het festival omlaag moet brengen om het Bevrijdingsfestival toegankelijk te houden. 'Mijn oproep zou zijn: breng de begroting omlaag, doe al het mogelijke wat je kunt om het festival laagdrempelig te houden en zorg ook dat het toegankelijk is voor iedereen’, zegt Wulfse.