Aardbevingsnieuws februari 2022: een maand zonder aardbevingen

De gaswinlocatie bij Zeerijp
De gaswinlocatie bij Zeerijp © FPS/Jos Schuurman
Groningers weten intussen dat het niks zegt, een maandje met even wat minder of zelfs helemaal geen bevingsactiviteit. Maar best opvallend was het wel, het feit dat er zich in februari helemaal geen beving voordeed in onze provincie.
Februari staat vooral ook nog even in het teken van de naweeën van de onheilstijding die begin januari tot ons kwam: dat de gaskraan nog even niet dichtgaat, maar juist weer verder opengezet gaat worden, omdat er nu eenmaal in het verleden met Duitsland afspraken zijn gemaakt. Groningers zijn not amused, dat laat zich raden.

Verhoging Groningse gasproductie 'zeer onwenselijk'

In februari doet Toezichthouder Theodor Kockelkoren (SodM) ook een duit in het zakje. Het risico en de dreiging op aardbevingen zal toenemen als de kraan verder opengaat en het schaadt het vertrouwen van bewoners in de overheid die hen óók al jarenlang laat wachten in een onveilige woning, aldus de toezichthouder.
'Onvoldoende huizen zijn versterkt en vele bewoners hebben ook nog niet te horen gekregen óf hun huis voldoet aan de veiligheidsnorm', zegt hij.
Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen
Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen © SodM

'Opbrengst extra gaswinning moet naar Groningen'

Maar als die kraan dan tóch weer opengaat, dan moet het extra geld dat dat oplevert niet richting de Staatskas vloeien, maar richting Groningen. Daarvoor pleiten zowel CDA als ChristenUnie in een gasdebat in de Tweede kamer.
'De belofte was minder gas. Het nieuwe kabinet maakt dus een valse start met de Groningers', zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. 'Wat extra binnenkomt, moet 1-op-1 extra naar Groningen.' Het CDA wil dat het geld wordt gebruikt om de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling te versnellen, zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.
De (gesloten) gaswinlocatie in Loppersum
De (gesloten) gaswinlocatie in Loppersum © FPS/Jos Schuurman
Groningse gaskraan mag verder open in Russische crisis
Tweederde Nederlanders volgens enquête EenVandaag
Voorstanders van het verder openen van de Groningse gaskraan krijgen er eind februari, als Rusland Oekraïne binnenvalt, nog een argument bij. Uit verschillende enquêtes, waaronder eentje van EenVandaag, blijkt dat een flink deel van de Nederlanders voorstander is.
Als Rusland stopt met het leveren van gas aan Nederland, mag er als alternatief weer meer aardgas worden gewonnen in Groningen, luidde de vraag. Bijna tweederde van de Nederlanders (63 procent) staat hier positief tegenover. Eén op de vijf (22 procent) wil geen Nederlands aardgas meer oppompen.

900 Groningers doen ook mee

Er doen ook 900 Groningers mee aan de enquête. De helft (51 procent) is tegen verdere gaswinning in hun provincie, ongeacht de omstandigheden. Maar vier van de tien Groningers (41 procent) staan, onder voorwaarden, wél positief tegenover gaswinning in hun provincie in een noodsituatie.
Ook premier Mark Rutte houdt de deur op een kier. 'Maar het is wel het aller-, aller-, allerlaatste en dan ook het aller- aller- allerlaatste als het zeer onverwachte scenario zich voordoet dat er ineens geen gas meer uit de pijpjes komt thuis.'
Mark Rutte
Mark Rutte © RTV Noord

Kan NAM z'n aansprakelijkheid afkopen?

Shell, samen met ExxonMobil het moederbedrijf van de NAM, laat weten dat het de aansprakelijkheid van de NAM in één keer af wil kopen. Volgens president-directeur Marjan van Loon kan dat ervoor zorgen dat de schadeafhandeling en versterkingsoperatie wordt versneld. De voornaamste kritiek op dat voorstel: aardbevingen kunnen na dat afkopen nog jaren blijven voortduren. En dan?
A propos NAM. Het bedrijf wil honderden schade- en versterkingsdossiers van gedupeerde Groningers inzien. Dat moet gebeuren in het kader van de arbitragezaak die de NAM aanspant tegen het Rijk. De NAM zegt die dossiers van Groningse aardbevingsslachtoffers te willen bekijken om te kunnen beoordelen of opgelegde rekeningen gebaseerd zijn op ‘deugdelijke schadebesluiten’.
Met enig weerzin laat staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) weten met Shell over het afkopen van de aansprakelijkheid van de NAM in gesprek te gaan. 'De NAM speelt op de een of andere manier een rol. Het kán dus aantrekkelijk zijn om de NAM uit dat proces weg te halen', aldus Vijlbrief.
Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief
Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief © FPS/Jos Schuurman

Twee dagen per maand in Groningen werken

Vijlbrief laat overigens weten twee dagen per maand in Groningen te gaan werken. En de plannen van de nieuwe staatssecretaris? Daarover zijn de Groningse maatschappelijke organisatie voorzichtig positief.
'Hij spreekt zich er persoonlijk over uit, dus dan kun je hem er ook altijd op wijzen als het niet gebeurt', zegt bijvoorbeeld Jan Wigboldus, voorzitter van het Gasberaad. Al vraagt vice-voorzitter Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging zich af: ‘Wat wordt onze invloed straks, dat is de vraag natuurlijk.'

Ander aardbevingsnieuws

Aardbevingen in februari 2022

Er werd in februari 2022 geen enkele aardbeving gemeten in onze provincie