Mollema test de benen in eerste Giro-rit

Bauke Mollema
Bauke Mollema © ANP
Bauke Mollema heeft zich vrijdag in de eerste etappe van de Ronde van Italië niet verstopt. De Groninger finishte als zevende. Happend naar adem kreeg hij een jasje aangereikt door een van de verzorgers van Trek Segafredo.
De finishstreep van de rit over 195 kilometer van Boedapest naar Visegrád lag op een heuvel.

Eerste roze voor Van der Poel

Mollema meldde zich op ongeveer een kilometer van de meet vooraan in het peloton. Hij kon zich echter niet mengen in de sprint om de dagzege. Die ging naar landgenoot Mathieu van der Poel. Hij is dan ook de eerste drager van de roze trui.

Jagen op ritwinst

De top-tien klassering van Mollema is een goed teken. De Groningen klaagde in de aanloop naar de drieweekse etappekoers over rugklachten die hij opliep bij een val in Luik-Bastenaken-Luik. Desondanks jaagt hij de komende dagen op ritwinst. Als dat lukt komt hij in een illuster rijtje van renners die in alle drie de grote rondes een etappe hebben gewonnen.

Beklimming van de Etna

De kans daarop is in het weekend klein. Zaterdag is er een individuele tijdrit van net geen tien kilometer en de laatste rit in Hongarije, op zondag, eindigt naar alle waarschijnlijkheid in een massasprint. Na de rustdag van maandag kan Mollema een eerste poging wagen. In de vierde etappe, op Italiaanse bodem, doemt de Etna als slotklim van ruim twintig kilometer op.