Deze dag: de eerste grond voor Blauwestad aangekocht

Links: Jan Timmer, rechts: Wim Haasken
Links: Jan Timmer, rechts: Wim Haasken © Marco Grimmon/RTV Noord
Wat een gedurfd plan: landbouwgrond onder water zetten, waardoor er een groot meer ontstaat. Rond die waterplas moeten vervolgens woningen verrijzen, voor mensen met een dikke portemonnee. En zelfs in het meer, op eilandjes, zouden huizen moeten komen. Heerlijk wonen in en rond het water. Op deze dag, 7 mei 1998, is de eerste grondaankoop voor Blauwestad gedaan.
Het project leek door de kredietcrisis in 2008 gedoemd de grootste - en duurste - mislukking uit de Groninger geschiedenis te worden. Er werden door het provinciebestuur vele miljoenen afgeschreven op de grond. Kavels werden niet meer verkocht. Maar de economie herstelde. Behalve voor dure woningen, is er rond het meer tegenwoordig ook plaats voor rijtjeshuizen en zelfs appartementen.
Op deze dag in 1998 verkoopt boer Kloosterhuis uit Winschoten twee percelen land, met een totaal oppervlak van 25 hectare. Hij wil stoppen met boeren. Welke prijs Kloosterhuis heeft gekregen voor zijn grond is geheim gebleven ‘om onderhandelingstactische redenen’, maar het ging niet voor een appel en een ei. De onderhandelingen met het projectbureau namen een half jaar in beslag.
Er wachten dan nog meer dan vijftig van dergelijke onderhandelingen en afkoopregelingen, voordat er water kan stromen in het meer van Blauwestad. Als koningin Beatrix letterlijk de kraan open draait op 12 mei 2005, duurt het maanden om het 800 hectare grote gebied zo ver onder water te zetten, dat er over gevaren kan worden. In het voorjaar van 2006 wordt de eerste paal van de eerste woning geslagen.
Het plan om landbouwgrond in het Oldambt onder water te zetten is bedacht door Wim Haasken uit Scheemda. Meer dan 32 jaar geleden. Hij was destijds werkzaam op het ministerie van Landbouw. Hij deelt het idee met een goede vriend, de architect Jan Timmer. Die is meteen enthousiast. Het ministerie vindt het niks, maar op het provinciehuis in Groningen wordt met aandacht naar de plannen geluisterd.
Collega Marco Grimmon schreef over die ontstaansgeschiedenis een half jaar geleden een verhaal. Met een opmerkelijk detail. Jan Timmer vertelt bij die gelegenheid, dat ‘het idee was om honderd eilandjes te creëren met op elk eiland een woning.’ Dat zouden dan verreweg de duurste huizen worden. Het ging niet door. Ook het Oldambtmeer had wat Timmer betreft groter gemogen. Wat heet: ‘wel drie keer zo groot.’
Ruim 800 mensen wonen er inmiddels in Blauwestad. De afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 300 kavels verkocht. Meer dan twintig bruggen zijn opgeleverd, waaronder de Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad. Met een lengte van over de 800 meter de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa. Het had de veel te jong overleden burgemeester van Winschoten zeker bekoord.
Het Oldambtmeer is het centrum van een gebied dat nog volop in ontwikkeling is. Bedenker Wim Haasken keek er een half jaar geleden met tevredenheid naar: ‘Ik zie prachtige woningen, een haven en allemaal bootjes. Dit zat in mijn hoofd. En als ik dat nu zo zie, dan kan ik niet ontkennen dat dat een trots gevoel geeft.’ De eerste grond voor Blauwestad werd aangekocht op deze dag, 7 mei 1998.