Aduarders willen brug vernoemen naar huisarts die Holocaust overleefde

De brug over het Van Starkenborghkanaal bij Aduard
De brug over het Van Starkenborghkanaal bij Aduard © Jan Been/RTV Noord
Een groep inwoners van Aduard is een actie begonnen om de brug over het Van Starkenborghkanaal te vernoemen naar Elie Aaron Cohen. Cohen was huisarts in Aduard, overleefde concentratiekamp Auschwitz en zette zich daarna in voor andere overlevenden van de Holocaust. Met de naamgeving van de brug willen de Aduarders hun dorpsgenoot blijvend eren en herdenken.
Cohen vestigde zich in 1936 in Aduard. In 1941 werd hem verboden nog langer huisarts te zijn. In 1942 werden hij, zijn vrouw Aaltje en hun zoontje Aron Elie verraden, gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz.
Op 16 september 1943 werden Aaltje en het jongetje, 30 en 4 jaar oud, vergast. Hun namen staan op het herdenkingsmonument in het centrum van Aduard.
Marijke Lap en Kor Holtrop
Marijke Lap en Kor Holtrop © Jan Been/ RTY Noord
Cohen zelf werd in het kamp ingezet als arts. Na de oorlog keerde hij terug naar Groningen om later huisarts te worden in Arnhem. Hij hertrouwde en kreeg twee kinderen. Eli Cohen overleed op 11 oktober 1993, hij werd 84.

Rekening

Volgens de initiatiefnemers van de naamgeving was Cohen tijdens zijn vijf jaar in Aduard een geliefde huisarts. Kor Holtrop werd geboren in 1941 en Cohen begeleidde de bevalling.
Later stuurt Cohen een rekening naar de ouders van Holtrop. Achterop schrijft hij dat, als ze de rekening niet kunnen betalen, ze dan maar even langs moeten komen om erover te praten. Holtrop: ‘Mijn ouders hadden het niet breed in die tijd, dus het was mooi dat Cohen daar rekening mee hield.’
De rekening uit 1941 van dokter Cohen voor de ouders van Kor Holtrop
De rekening uit 1941 van dokter Cohen voor de ouders van Kor Holtrop © Jan Been/RTV Noord

'Hij verdient dit'

'De brug over het kanaal is in 2019 in gebruik genomen en heeft geen naam', vertelt Holtrop: 'De wegen die er naartoe leiden, zijn genoemd naar Aduarders die in de oorlog zijn vermoord. Op die manier worden onder meer de familie Van Dam, Albert Harkema, Sietse Veldstra en Evert Harm Wolters herdacht. Wij vinden het passend om de naam van Cohen aan de brug te koppelen. Hij verdient dat, omdat hij veel heeft betekend voor onze inwoners.’

Concentratiekampsyndroom

Holtrop is samen met plaatsgenoot Marijke Lap de drijvende kracht achter het plan om de brug naar Cohen vernoemd te krijgen. Lap: ‘Nadat Cohen was teruggekeerd, heeft hij zich ingezet voor de overlevenden van de concentratiekampen. Hij is erop gepromoveerd en heeft er verschillende boeken over geschreven. Çohen was de bedenker van de term concentratiekampsyndroom. Het is tijd om zijn leven en werk blijvend te waarderen en te herinneren door de brug naar hem te noemen.'
De initiatiefnemers hebben de zaak voorgelegd aan de straatnamencommissie van de gemeente Westerkwartier. Die heeft de zaak in behandeling.
De nieuwe brug in Aduard moet dokter Cohen gaan eren