Vrouwen Oranje Nassau moeten jagen op de titel

Bobby Dijkstra aan de bal met een tegenstander in de buurt
Bobby Dijkstra aan de bal met een tegenstander in de buurt © Henk Elderman/RTV Noord
Kampioen word je niet zomaar. Dat merken de vrouwen van Oranje Nassau de laatste weken. Het hele seizoen staan ze bovenaan in de hoofdklasse, maar na een gelijkspel en een nederlaag is directe promotie ineens heel onzeker.
De dag begint zo mooi voor aanvoerder Marieke Baas. Het is haar verjaardag. 26 jaar is ze geworden. Daarna maakt ze ook nog eens haar eerste doelpunt van het seizoen, maar de goal wordt onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Bij de treffer van Josefien Slump gaat de vlag ook omhoog.
Na negentig minuten voetballen wint SC Stiens op op sportpark Coendersborg met 1-0. 'Je hoeft me niet te feliciteren, nee. We balen ontzettend', is Baas meteen duidelijk.
Vrouwen Oranje Nassau moeten jagen op de titel

Achterstand

'Het valt steeds net niet onze kant op. Dan moet je de kop omhoog houden en proberen gelijk te maken. Dat lukt dan niet en je voelt het wegglippen', vat Baas het duel tegen Stiens samen.
Met nog vier wedstrijden te spelen is er nog niks beslist. De achterstand op ACV is drie punten en Stiens is tot op een punt genaderd. Oranje Nassau heeft zich al wel verzekerd van de nacompetitie door de eerste periodetitel te winnen.

Deksel op de neus

Maar de doelstelling is en blijft directe promotie. Dat is aan het begin van het seizoen volmondig uitgesproken. 'Sommigen dachten dat we er al waren, maar we hebben het deksel op de neus gekregen. We moeten nu gaan jagen, er is geen andere optie', zegt Slump strijdbaar.
Daar was tijdens de wedstrijd al iets van te zien na de openingstreffer van de Friezinnen. Het resulteert in twee schoten van de Oranje Nassau-vrouwen op de paal. Eerst mikt invalster Sanne van Dalen van afstand op het aluminium en vlak daarna volgt hetzelfde lot na een inzet van dichtbij van Slump. Via de keepster en de paal blijft een gelijkmaker uit.
De jarige aanvoerder Marieke Baas van Oranje Nassau
De jarige aanvoerder Marieke Baas van Oranje Nassau © Henk Elderman/RTV Noord

Klein feestje?

Het geluk laat de ploeg in de steek, waardoor de verjaardag van Baas er niet mooier op wordt. 'We gaan straks nog bij dames 2 kijken en drinken een biertje met z'n allen. Ik had het graag anders gezien', treurt ze. 'Een echt feest zit er niet in afgaande op de stemming in de kleedkamer. Een klein feestje misschien want het is wel haar verjaardag', voegt Slump toe.