Door de mand: Kees Vlietstra bedankt Danny Buijs

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
‘Of ik ben een slechte trainer of een aantal jongens heeft het niveau niet.'
Sparta won zaterdag met 2-1 van de FC. Dat was de vijfde nederlaag op rij voor de mannen van trainer Danny Buijs. Die kwam na afloop lamgeslagen voor de camera van RTV Noord om zijn analyse te geven.
‘Het is heel frustrerend. Als er wat anders wordt gevraagd zijn sommige spelers daarvan niet doordrongen. Of ze kunnen het gewoon niet', duidt Buijs. 'Maar of ik ben een slechte trainer of een aantal jongens heeft het niveau niet.'
Danny klaagde nog wat verder maar ik was hem kwijt. Bleef hangen bij zijn vraag of hij nou een slechte coach is of dat een aantal van zijn jongens het niveau niet heeft. Interessante vraag. Dubbel negatief ook.
Moest door Danny’s zelfanalyse ineens denken aan een documentaire over de Olympische Spelen van 2000 waar het Nederlands mannen hockeyteam goud won onder leiding van toenmalig bondscoach Maurits Hendriks. Er waren nogal wat strubbelingen tussen spelers en coach. Toch wonnen ze goud. Op het eind van de documentaire wordt speler Jacques Brinkman, u weet wel die corpsbal die vorige zomer zijn eigen zoon live op tv voor de bus gooide, gevraagd of de gouden medaille dankzíj of óndanks Maurits Hendriks was behaald. Het eerlijke antwoord van Sjak was met terugwerkende kracht een mokerslag in het gezicht van zijn coach: ‘Ondanks’.
Terug naar Danny’s krakkemikkige zelfanalyse. Buijs gaat namelijk met de vraagstelling voorbij aan het feit dat allebei ook kan. Slechte trainer én slechte spelers. Zo zijn er meer opties.
Wat betekent dit nou concreet? Een matrix:
1. Buijs slecht-spelers goed: ondanks Danny hebben spelers zich ontwikkeld. Zie Brinkman-Hendriks.
2. Buijs slecht-spelers slecht: logisch dat we 5 op rij verliezen.
3. Buijs goed-spelers slecht: falend aankoopbeleid van Fledderus.
4. Buijs goed-spelers goed: dankzij Buijs gaan we alsnog Europa in.
Wie het weet mag het zeggen. Danny zelf gaat voor optie 3. Dat heeft hij het hele seizoen namelijk al geroepen. Uw FC Groningen-watcher vindt het in ieder geval doodzonde dat Buijs moet vertrekken. Vind zijn voorbeschouwingen en analyses bijna altijd helder, eerlijk en zelfkritisch.
Het voetbal was zoals het hoort bij een club als de FC. Af en toe een succesje waar we dan heel blij mee zijn. En heel vaak niet om aan te gluren met als gevolg dat we dan weer heerlijk met elkaar kunnen vloeken, schelden en tieren dat ze verdomme eens moeten werken voor hun geld.
Danny was ook een voornamen man. Geen Padt, Meyer of Suslov maar Sergio, Bjorn en Tomas. Vond ik verfrissend. Danny en zijn jongens.
Danny heeft het vier jaar volgehouden. Aangesteld door een bierdrinkende Nijland en er uitgegooid door een smoothie drinkende Fledderus. Buijs staat er nog steeds goed op bij de harde kern. Als bedankje gaat de afzwaaiende trainer zelf een afscheidswedstrijd spelen. Vrijdag 13 mei is Sportpark Het Noorden het toneel van deze wedstrijd waarin de trainer het in een team met stafleden en oud-FC'ers opneemt tegen een supporterselftal.
Bijzonder natuurlijk. Geeft ook aan dat Buijs het wel snapt. Dat supporteren van de FC diep zit. Eigenlijk is Buijs met zijn tatoeages en slidings ook een lid van de harde kern. Buijs drinkt geen smoothies.
Moest door bovenstaande opeens weer denken waar het écht om gaat bij het voetballen: de supporters. Die kent hij bij naam. Bij de voornaam. Toen Danny zelf nog voetbalde in de Euroborg schreef mijn broertje eens over voornamen van supporters:
‘Ik heb mijn seizoenskaart verlengd. Ingang 1, bij de harde kern. Hard staat niet alleen voor het hard schreeuwen van strijdliederen maar ook voor hard bierdrinken, hard schelden, hard snuiven en hard domlullen.
De kameraadschap is puur. Al is het maar twee uur om de veertien dagen. Puur is puur. Als ik aankom op de ring bij de eerste bar staan Bovensmilde 1 en Bovensmilde 2 al klaar met wat koude biertjes. Bovensmilde 1 en 2 zijn twee mannen waar ik hun woonplaats wel maar hun echte namen niet van weet.
Wel weet ik de naam van de dochter van Bovensmilde 1: Lotus.
Hij bleef die wedstrijd maar bier halen in een tempo waardoor niemand in de Euroborg er tussen kon komen.
‘Bovensmilde mejonge, waar ben je mee bezig?,’ vroeg ik.
‘Bier halen, lekker toch?,’ antwoordde Bovensmilde.
‘Heerlijk, maar waarom zo veel?’
‘Ik ben vader geworden, een meisje, Lotus!’
‘Proost, wat een originele naam’.
We duwden onze plastic glazen tegen elkaar.
‘Ze belde toen ze aan het persen was,’ ging Bovensmilde verder. ‘Net op het moment dat ik 600 punten op de gokkast had staan.’
‘Oké,’ zei ik. ‘Maar waar komt Lotus vandaan?’
‘Zo heette de gokkast waar ik op zat te spelen.’
Mooie tijden. Terug naar de onze. Terug naar de FC van Danny. Sowieso nog drie potjes trainer. Twente uit, Cambuur thuis en VVG uit. Opvreten die handel. Succes man en hoe dan ook bedankt. Voor vier voorname jaren.