'Danny Buijs en de spelersgroep zijn geen eenheid'

Teleurstelling bij Strand Larsen en Postema na het verlies tegen Sparta
Teleurstelling bij Strand Larsen en Postema na het verlies tegen Sparta © Orange Pictures
Het seizoen van FC Groningen duurt volgens FC-volger William Pomp van Dagblad van het Noorden net iets te lang voor de houdbaarheid van de chemie tussen trainer Danny Buijs en de spelersgroep en de spelersgroep onderling. FC Groningen verloor afgelopen weekend teleurstellend van degradatiekandidaat Sparta Rotterdam (1-2).
'Ik krijg steeds meer signalen dat spelers onderling meer mot met elkaar hebben. Dat komt nu aan de oppervlakte en dan is er weinig meer mogelijk, moet ik zeggen', doelt Pomp op de twee resterende wedstrijden tegen FC Twente (woensdag, red.) en SC Cambuur (zondag, red.).

Ruzies

Volgens de sportjournalist is Cyril Ngonge een 'pain in the ass' in de spelersgroep. 'Hij schijnt nogal een lastige jongen te zijn. En ik hoor ook wat andere verhalen: zo zou Jørgen Strand Larsen bij een ruzietje betrokken zijn en laat Tomáš Suslov zich ook wel gelden. Dat accepteert niet iedereen. Het acceptievermogen is aan het einde van dit seizoen grotendeels verdwenen tussen spelers onderling en spelers en trainers. Dan is het einde zoek. Chemie in een team is de belangrijkste voorwaarde om tot goede prestaties te komen, dus ik zie het somber in', zegt Pomp in de wekelijkse sportdiscussie op Radio Noord.
Het zegt voldoende als een trainer continu afgeeft op spelers
Stefan Bleeker - FC Groningen-volger RTV Noord

Afgeven op eigen spelers

FC Groningen-volger Stefan Bleeker van RTV Noord stipt een andere oorzaak voor de tegenvallende prestaties aan. 'Buijs was altijd zo trots als een pauw op de verdedigende kwaliteiten van FC Groningen. Dat was zijn paradepaardje: weinig weggeven, vaak de nul houden en op die manier tot resultaat komen. Dat lukt hem dit seizoen amper: ze hebben dit seizoen slechts vier keer de nul gehouden.'
Ook Bleeker denkt dat de chemie in de selectie ontbreekt. 'Buijs en de spelersgroep zijn geen eenheid. Buijs geeft ook continu af op zijn spelers: 'of de spelers zijn niet goed genoeg of ik ben niet goed genoeg', zei hij na het verlies tegen Sparta, maar dan zegt-ie er snel achteraan: 'dat kan ik mij eigenlijk niet zo voorstellen, want ik heb in de jaren ervoor bewezen dat ik wat kan.' Dat is ook wel zo, maar het zegt voldoende als een trainer continu afgeeft op spelers die hij tot zijn beschikking heeft.'

Vertrek bepalende spelers

'Daar zit het grootste probleem', vervolgt Bleeker. 'Buijs baalt nog steeds als een stekker wat er in de voorbereiding van dit seizoen gebeurde: Azor Matusiwa, Gabriel Gudmundsson en Ahmed El Messaoudi gingen weg en Buijs moest opnieuw bouwen aan een team met spelers die in zijn ogen nog lang niet zo ver zijn. Hij heeft het idee dat hij voor een onmogelijke opgave aan het werk is geweest.'
Danny Buijs in gesprek met een supporter na afloop van het duel tegen Sparta
Danny Buijs in gesprek met een supporter na afloop van het duel tegen Sparta © Orange Pictures

Twijfels bij Buijs

Toch liep het na de winterstop voorspoedig bij FC Groningen qua prestaties. Van de negen duels gingen er slechts twee verloren (PSV en Fortuna Sittard). 'Er was toen geen reden tot zorg. Groningen won bij FC Utrecht met leuk en goed voetbal. Ook Vitesse-uit werd gewonnen, dus er waren best aanknopingspunten. Dat was in een fase waarin FC Groningen met een vaste basisopstelling aan het spelen was. Toen het daarna minder ging, zag je toch weer twijfel bij Buijs. Hij voerde veel wisselingen door, zoals afgelopen zaterdag tegen Sparta toen er weer drie spelers uit werden gehaald in de rust. Dan heb je zes spelers die minder vertrouwen hebben: de wissels en de drie spelers die er voor aanvang naast stonden. Dat helpt niet mee in het teamproces', aldus Bleeker.

Door de voordeur

Ondanks vijf nederlagen op rij heeft FC Groningen nog zicht op de play-offs om Europees voetbal. 'Ik hoop echt dat Buijs een waardig afscheid krijgt. Ik heb die man vier jaar gevolgd: hij stopt er ziel en zaligheid in en is 24 uur per dag met FC Groningen bezig. Ik weet zeker dat hij slapeloze nachten heeft over hoe hij komende zondag na Cambuur met opgeheven hoofd door de voordeur naar buiten kan', zegt Pomp.

Motivatie

'Maar nogmaals: ik zie echt weinig aanknopingspunten waarop het nog goed zou kunnen komen. In het zwartste scenario gaat Cambuur ten koste van FC Groningen de play-offs veiligstellen. Laat dat dan een motivatie zijn voor de spelers om nog één keer gas te geven. En het mooie van sport is dat het altijd anders loopt dan dat je verwacht. Wonderen zijn de wereld nog niet uit en daar hou ik mij dan maar aan vast tegen FC Twente en SC Cambuur', besluit Pomp.
RTV Noord fc-watcher Stefan Bleeker analyseert FC Groningen
FC Groningen staat tiende op de ranglijst met 36 punten uit 32 wedstrijden. NEC staat negende met 38 punten, net zoveel als sc Heerenveen. De Friezen hebben een beter doelsaldo en staan daarom op de achtste plek, die recht geeft op play-offs om Europees voetbal. FC Groningen speelt woensdag om 20.00 uur in Enschede tegen FC Twente en sluit de eredivisie af met een thuisduel tegen SC Cambuur op zondag 15 mei om 14.30 uur.