UMCG leidt onderzoek naar gevolgen van uitgestelde zorg door corona

Personeel in een operatiekamer (archief)
Personeel in een operatiekamer (archief) © RTV Noord
Hoe reageerden patiënten op uitstel van een ingreep tijdens de coronapandemie? En welke gevolgen had dat uitstel voor de kwaliteit van de zorg? Op die vragen zoekt het UMCG antwoord.
Oncologisch chirurg Schelto Kruijff van het UMCG leidt een landelijk onderzoek naar de effecten van uitgestelde zorg. Hij kreeg hiervoor een subsidie van achthonderdduizend euro van ZonMW, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek.

Meer klachten door uitgestelde zorg

Kruijff wil een aantal dingen uitzoeken in deze studie, die hij samen met artsen uit het Amsterdam UMC, het Antoni van Leeuwenhoek en het Flevoziekenhuis uitvoert.
‘We willen enerzijds analyseren wat de gevolgen waren voor patiënten die geopereerd zijn of een interventie hebben ondergaan, terwijl zij besmet waren met het coronavirus.' Daarnaast richt het onderzoek zich op patiënten zonder corona. 'In welke mate is hun behandeling veranderd gedurende de coronacrisis en wat was de invloed daarvan op de uitkomst van de zorg en hoe patiënten deze periode hebben ervaren?
Kruijf stelt dat klachten van patiënten kunnen verergeren doordat een ingreep of behandeling niet of uitgesteld plaatsvindt. 'Denk bijvoorbeeld aan een patiënt met een groeiende schildkliertumor die daardoor steeds slechter kan slikken of een patiënt met gewrichtsslijtage die door uitstel van de operatie bedlegerig wordt.’

Lessen voor de toekomst

Tot slot wil hij onderzoeken hoe zorgverleners terugkijken op de geleverde zorg en de noodgedwongen keuzes die zijn gemaakt. Daarmee kunnen lessen worden getrokken voor de toekomst.
'We hopen dat we door de analyse van de effecten van uitgestelde, veranderde of afgeschaalde zorg de behandeling van de patiënt kunnen optimaliseren in het geval van toekomstige pandemieën of andere periodes van zorgschaarste.’