Groningse stichting zamelt geld in voor monument Driek van Wissen

Wijlen Dries van Wissen in de Prinsentuin in Groningen
Wijlen Dries van Wissen in de Prinsentuin in Groningen © ANP
Groningen krijgt mogelijk binnenkort een monument ter ere van Driek van Wissen, de voormalige Dichter des Vaderlands.
Stichting Straatpoëzie Groningen heeft een crowdfunding opgezet om geld in te zamelen voor een kunstwerk waarop zijn gedicht Eendjes komt te staan. Het monument zou moeten verrijzen aan het Van Brakelplein in Groningen, waar Van Wissen lange tijd woonde.

Streefbedrag vijfduizend euro

De plannen voor de crowdfunding werden meerdere keren gedwarsboomd door lockdowns vanwege de coronapandemie. Toch heeft de stichting inmiddels via berichten op de website al bijna de helft van het streefbedrag van vijfduizend euro bij elkaar gesprokkeld. De gemeente is betrokken bij de ontwikkeling van het plan.
Eendjes van Driek van Wissen
Wij voeren vaak de eendjes met z’n tweetjes,
Met bikkelharde opgespaarde sneetjes.
Het is soms maar een kruimeltje per eend,
Maar toch helpen ook hier de kleine beetjes.

Driekdagen

Tijdens de eerste Driek van Wissen-dag in drie jaar tijd, op 22 mei 2022, wordt een fysieke inzameling voor het plan gehouden. Vrienden en collega's herdenken de in 2010 overleden Van Wissen jaarlijks rond zijn sterfdag, 21 mei, in café Wolthoorn & Co in het centrum van Groningen. De Driekdagen moesten in 2020 en 2021 worden afgelast vanwege de coronapandemie.

Vormvaste dichter

In 2005 werd Van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Gerrit Komrij. In 2009 werd hij opgevolgd door Ramsey Nasr. Vanaf 1976 verschenen bundels van zijn hand bij verschillende uitgeverijen. Van Wissen noemde zichzelf een vormvaste dichter.
Behalve gedichten schreef Van Wissen ook liedteksten voor onder andere het Groningse Geld-maakt-niet-gelukkig-ensemble en voor het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen.