Nobelprijswinnaar Ben Feringa neemt Expeditie Nederland mee naar school

Onvermoeibaar gaat Feringa de klassen rond
Onvermoeibaar gaat Feringa de klassen rond © Eva Hulscher/RTV Noord
Zijn medewerkers noemen hem liefkozend een Duracell-batterij: Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Onvermoeibaar lijkt Feringa, die woensdag 71 jaar is geworden.
Of het nou gaat om college geven, onderzoek doen of anderen enthousiast maken voor de wetenschap; hij doet het allemaal vol passie.
Ben Feringa bij de uitreiking van de Nobelprijs in 2016
Ben Feringa bij de uitreiking van de Nobelprijs in 2016 © nobelprize.org

Kloof dichten

Al bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor scheikunde in 2016 besluit hij: ik moet mijn bekendheid inzetten om de wetenschap toegankelijker te maken. Daarom richtte hij het Ben Feringa Fonds op, waarin hij het geld stort dat hij krijgt voor publieke optredens. 'De kloof tussen wetenschap en samenleving is best wel groot en met dat fonds willen we de kloof dichten.' 
Max samen met RTV Noord
RTV Noord maakt van april tot eind juli samen met Omroep Max en de andere regionale omroepen het programma Expeditie Nederland. Elke maandag t/m donderdag om 18.30 uur op Nederland 2 zijn reportages uit het hele land te zien rondom een bepaald thema. Verslaggever Eva Hulscher maakt de bijdragen vanuit Groningen.

Woensdag 18 mei gaat de uitzending over lokale helden, met vanuit Groningen een reportage over Ben Feringa. Hij is vanwege zijn Nobelprijs wereldberoemd, maar zet zich dolgraag lokaal in om het grote publiek met de wetenschap kennis te laten maken.

Ben Feringa wil nieuwsgierigheid aanwakkeren
Ben Feringa wil nieuwsgierigheid aanwakkeren © Eva Hulscher/RTV Noord

Nobelprijswinnaar op school

Zo wil het dat Feringa eens in de zoveel tijd op scholen in het Noorden te vinden is, bijvoorbeeld op OBS Futura in Scheemda. Nadat hij vragen van kinderen over zijn leven heeft beantwoord gaat hij de klassen rond. Leerlingen doen daar allerlei proefjes, want de school werkt al weken met een lespakket dat de scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen voor dit doel ontwikkelde. 
De kinderen weten dan ook dat er een beroemdheid in de klas loopt. Fabian de Vries: 'Het is een wetenschapper, iemand die heeft ook een prijs gewonnen.' Baraa Arawi: 'Zo iemand zie je niet altijd en dat hij de Nobelprijs heeft gewonnen en die komt gewoon op jouw school.'
Expeditie Nederland: Verslaggever Eva Hulscher volgt Ben Feringa

Alles begint met vragen stellen

Feringa past zich ogenschijnlijk makkelijk aan het niveau van de kinderen aan. De kleuters leren over de plastic soep in de zee en hogere groepen proberen juist zelf plastic te maken. Feringa is overal bij.
'Het is zo belangrijk dat we heel vroeg beginnen bij jonge leerlingen de creativiteit, het vragen stellen, het willen weten, dat onderzoekende, de nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Ik voel dat als een persoonlijke opdracht en vind het ook heel erg leuk.'
Nu kan hij zijn studenten stimuleren en motiveren
Nu kan hij zijn studenten stimuleren en motiveren © Eva Hulscher/RTV Noord

Ouders, leraren en Wijnberg

Hij vertelt hen over zijn jeugd op de boerderij in Barger-Compascuum en hoeveel daar te ontdekken viel. Hoe zijn ouders vonden dat hij maar moest gaan studeren in plaats van boer worden en dat ook docenten op school hem enthousiast maakten voor het leren. Zonder al die mensen was hij nooit zo ver gekomen. 
Met name zijn promotor Hans Wijnberg kreeg toenmalig student Feringa zover dat hij het beste uit zichzelf wilde halen. 'Hij legde de lat echt hoog en liet beroemdheden met ons praten. Dan was ik 20 jaar en student en dan kwam er een Nobelprijswinnaar langs en moest ik uitleggen waar ik mee bezig was. Dan klopte hij op je schouder en zei: well done lad! Dan ben je poepietrots en loop je bijna naast je schoenen. Als ik dat een beetje kan terugdoen wat ik zelf meegekregen heb...'

Proefjes doen

Bij leerling Zein Najem is de boodschap van Feringa in elk geval wel overgekomen. Hij wil later programmeren. 'Ben Feringa zei: ik moet nooit opgeven en nieuwsgierig zijn.' Baraa Arawi concludeert juist dat proefjes doen leuker is dan op school leren. Daar kan Feringa eigenlijk weinig tegenin brengen. 'Ja, dat vind ik ook veel leuker. Daarom doen wij ook de hele dag proefjes.'
Expeditie Nederland
Expeditie Nederland is van maandag t/m donderdag om 18.30 uur te zien op NPO 2. De eerstvolgende Groningse reportage in het programma is op dinsdag 24 mei, in de uitzending met het thema 'gezinnen'.