Industrie heeft grote bezwaren tegen windmolens op zeedijk bij Chemiepark Delfzijl

Chemiepark Delfzijl
Chemiepark Delfzijl © ANP/bewerkt door RTV Noord
‘We waren heel erg verrast door de aankondiging van waterschap Hunze en Aa’s’, zegt directeur Frans Alting van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE). ‘We vinden het persbericht over de mogelijke bouw van windmolens direct naast het Chemiepark totaal voorbarig.’
Alting doelt op de aankondiging van het waterschap dat er mogelijk drie of vier windmolens gebouwd gaan worden op zeedijk naast het Chemiepark. Het gaat om locaties langs het Zeehavenkanaal tussen de zeesluis en de Pier van Oterdum. Daarover ondertekenen Hunze en Aa’s een intentieovereenkomst met energiebedrijf RWE. Als RWE aan alle voorwaarden voldoet zou die bouw mogelijk worden.

Energieneutraal

Het waterschap wil meewerken aan de plannen van RWE, omdat de stroom van de windmolens beschouwd kan worden als energie dat door het waterschap zelf is opgewekt. Dat past in het streven van Hunze en Aa’s om helemaal energieneutraal te worden. De windmolens op de zeedijk zouden goed zijn voor zo’n zestig procent van de totale energiebehoefte van het waterschap.

Plan werd bijgesteld

Aanvankelijk dacht RWE aan de plaatsing van de molens op de zeedijk tussen Delfzijl en de Punt van Reide. Maar dat leidde tot consternatie bij omwonenden, natuurorganisatie, de gemeente Eemsdelta en de provincie. Die vonden de windmolens een aantasting van natuur, leefbaarheid, welzijn en landschap.RWE en Hunze en Aa’s denken dat er nu meer kans van slagen is omdat de windmolens in een industrieel gebied komen waar al windmolens staan.
Ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt
Frans Alting directeur SBE
Maar volgens Alting kleven er veel nadelen aan plaatsing van de windmolens naast het chemiepark. ‘Als je die molens vlakbij chemische installaties en opslagtanks bouwt krijgt je te maken met de veiligheidsissues. Bovendien maken de turbines geluid. Dat moet je optellen bij de activiteiten die er nu al zijn. Wat betekent dat voor het dorp Farmsum?

'Ontwikkeling van het gebied wordt beperkt'

Net als Groningen Seaports en het Chemiepark vreest Alting van SBE dat de molens toekomstige ontwikkelingen in de weg kunnen staan: ‘Windmolens kunnen de vestiging van de nieuwe bedrijven beperken. Een nieuwe fabriek kan niet vlakbij een windmolen gebouwd worden. Wij zijn groot voorstander van duurzaam opgewekte energie, maar doe dat liever met windmolens op zee, en niet op land.’
Volgens Alting wordt er met RWE gesproken over de windmolens. ‘Ik ken RWE als een verstandige partij die ook elders in onze regio actief is. Ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt.’
Of de windmolens langs het Zeehavenkanaal er werkelijk komen moet worden afgewacht. Het is uiteindelijk aan de provincie om te beoordelen of de molens passen in haar ruimtelijk beleid.