FC Groningen kan woensdag negatief clubrecord evenaren

Teleurstelling bij Buijs en Strand Larsen na afloop van Sparta-thuis
Teleurstelling bij Buijs en Strand Larsen na afloop van Sparta-thuis © ANP
Mocht de ploeg van trainer Danny Buijs woensdag in Enschede tegen FC Twente opnieuw verliezen, dan evenaart de club een negatief clubrecord. Slechts twee keer eerder in de geschiedenis werd er zes keer op rij verloren in de competitie.
Het leek na de winterstop de goede kant op te gaan met FC Groningen nadat de ploeg vijf wedstrijden op rij ongeslagen was. In februari was de Trots van het Noorden zelfs even één van de beste presterende ploegen in de eredivisie. Maar op 20 maart wonnen de Groningers voor het laatst een competitiewedstrijd. Tegen FC Utrecht werd in Stadion Galgenwaard met 3-1 gewonnen.

Zes op rij?

Daarna volgden nederlagen tegen achtereenvolgens Ajax (3-1), sc Heerenveen (3-1), Heracles Almelo (1-0), RKC Waalwijk (3-1) en Sparta (2-1). Mocht FC Groningen komende woensdag van FC Twente verliezen, dan is het voor de derde keer in de geschiedenis van de club dat er zes keer op rij is verloren.
Voor de eerste reeks moeten we terug naar 1974. Destijds verloor het team van Ron Groenewoud van FC Amsterdam, NEC, FC Twente, NAC, Feyenoord en AZ'67. Na een teleurstellend seizoen degradeerde FC Groningen uiteindelijk naar de eerste divisie.
In 2016 verloor de ploeg van trainer Erwin van de Looi ook zes eredivisiewedstrijden op rij. Ajax, AZ, FC Twente, PSV, Excelsior en Vitesse waren destijds te sterk voor FC Groningen.

Play-offs nog steeds in zicht

Ondanks de dramatische reeks wedstrijden van FC Groningen, kan het team zich nog altijd plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Groningen moet dan zelf de laatste twee wedstrijden winnen en is afhankelijk van de resultaten van onder andere sc Heerenveen en NEC.

Twente-uit zonder topscorer

Woensdag vanaf 20.00 uur speelt FC Groningen dus de uitwedstrijd tegen FC Twente en op zondag (14.30 uur) staat de laatste reguliere competitiewedstrijd op het programma. SC Cambuur Leeuwarden komt dan op bezoek in de Euroborg. Tegen de Tukkers moet Buijs het vanwege een schorsing zonder clubtopscorer Jørgen Strand Larsen (13 doelpunten) stellen. Tomas Suslov is vanwege zijn fitheid eveneens niet inzetbaar.