Sarèl de Jong traint met MS patiënt: 'Ik doe dingen die ik normaal niet zou kunnen'

Sarèl de Jong traint met MS-patiënt Robbie Poelman
Sarèl de Jong traint met MS-patiënt Robbie Poelman © RTV Noord
Wat doe je als je wereldkampioen kickboksen bent en een MS-patiënt belt met de vraag of je hem kickbokstraining kunt geven? Zo begon het tussen Sarel de Jong en Robbie Poelman. In twee jaar tijd bouwden de twee een bijzondere band op, maar in de ring sparen ze elkaar niet.
Eén keer per week staat hij in de dojo van Meedhuizen, zo ook deze week. Terwijl Poelman de nodige energie legt in een aantal oefeningen, coacht De Jong hem daarbij, maar ze biedt ook zeker weerstand. En af en toe is er ook tijd voor een dolletje.
'Ik vind het gewoon geniaal en geweldig om een paar klappen te geven, even die agressie eruit te gooien', zegt de MS-patiënt als hij even een moment van rust weet te pakken tijdens de training.
Sarèl de Jong traint met MS-patiënt Robbie

'Een voorbeeld voor velen'

'Robbie is een superenthousiaste en lieve jongen. Een tikkeltje gestoord soms, maar echt een voorbeeld voor velen. Ik probeer alles uit hem te halen en volgens mij lukt dat aardig', zegt De Jong. En Poelman is op zijn beurt maar wat trots op zijn sparringpartner. 'Je hebt het over de wereldkampioen kickboksen hè, daar kun je niet brak aankomen.'
Poelman vroeg de kickbokskampioene twee jaar geleden of zij hem wilde helpen met kickbokstrainingen, maar tegelijkertijd gaf hij aan dat hij kampt met de chronische ontstekingsziekte MS. 'Toen schrok ik wel even', zegt De Jong. 'Ik zei dat ik geen fysiotherapeut ben, maar iemand die gewoon hard traint. Hoe moet ik daarmee omgaan?', vroeg ze zichzelf af.

Vrolijker

Maar ze nam de uitdaging aan en met succes. Poelman ziet zijn zelfvertrouwen erdoor toenemen, zo zegt hij. 'Ik word ook vrolijker door de trainingen, want ik kan m'n agressie kwijt en heb geleerd hoe ik niet over m'n grenzen heenga', vertelt hij. 'Je moet echt je koppie erbij houden en dan doe ik dingen die ik normaal niet zou kunnen.'