Acteur Marcel Hensema brengt ode aan onderwijzers in Hoogezand: 'Het was heel ontroerend'

Acteur Marcel Hensema voor een volle zaal met docenten
Acteur Marcel Hensema voor een volle zaal met docenten © Jeroen Willems / RTV Noord
400 docenten die werken in Midden-Groningen werden dinsdagavond getrakteerd op een ode door Marcel Hensema. De Groningse acteur had in verband met de afsluiting van het scholenprogramma in Midden-Groningen een theaterstuk gemaakt onder de naam: 'Ode aan de leraar'.
De voorstelling bestond uit filmpjes van (oud)-leerlingen, muziek en veel interactie met de zaal. Alles had te maken met school en onderwijs en hoe belangrijk het is om een veilige schoolomgeving te hebben. Er werd veel gelachen in de zaal, maar er waren ook tranen.

Ontroerend

Het verhaal van de scholieren van het praktijkonderwijs van het Aletta Jacobs College maakte het meeste indruk. De scholieren vertelden in een video zichzelf minder waard te vinden dan de leerlingen die les hebben in het hoofdgebouw en mavo, havo of vwo doen.
'Het was heel ontroerend', zegt biologiedocent Reineke Snijders. 'Voor ons is er geen verschil tussen de leerlingen, maar helaas is de maatschappij nog steeds zo. Het deed pijn om dat te zien. Ik moest echt huilen.'
Zanger Erwin de Vries brengt een ode aan zijn vroegere juf Tineke
Zanger Erwin de Vries brengt een ode aan zijn vroegere juf Tineke © Jeroen Willems / RTV Noord

'Ik was zo verliefd op u'

Hilarisch was het verhaal van juf Tineke die werd toegezonden door oud-leerling Erwin de Vries uit Meeden. 'Ik was wel zo verliefd op u', bekende De Vries op het podium. Waarna hij een anekdote vertelde over het schoolkamp op Ameland waar hij door juf Tineke werd ingestopt.
'Morgen is mijn vrije dag, maar ik ga donderdag zeker met veel nieuwe energie weer lesgeven', zegt docent Wiskunde en Nederland Jolanda Bosch. Collega Mirjam Stegeman vult aan: 'Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen centraal staat en dat zag je ook terug in de voorstelling, dat vond ik heel mooi.'

Tijd voor een feestje

Bedenker van de avond is Erik Drenth, die als wethouder zich de afgelopen jaren bemoeid heeft met het scholenprogramma dat bijna is afgerond. Hij vond het tijd voor een feestje.
'We hebben heel veel werk gehad, ook de mensen uit het onderwijs, om nieuwe scholen neer te zetten. Er zijn scholen die twee keer hebben moeten verhuizen en kilometers verder op hebben gezeten. Dat is allemaal zonder slag of stoot gebeurd en daar mag je mensen ook voor bedanken', aldus Drenth.
Scholenprogramma Midden-Groningen
De gemeente Midden-Groningen heeft 100 miljoen euro te besteden voor het scholenprogramma, dat er voor moet zorgen dat alle leerlingen in Midden-Groningen in een veilig en toekomstbestendig gebouw onderwijs kunnen krijgen. Het geld is afkomstig van het Nationaal Coördinator Groningen en de NAM. In totaal worden er elf nieuwe scholen gebouwd. Zeven andere scholen zijn versterkt.